Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 22. decembar 2014. 14:33

Održan prvi dio 31. śednice Odbora za evropske integracije

Na śednici razmotreno i usvojeno više dokumenata

U prvom dijelu 31. śednice, članovi Odbora za evropske integracije razmotrili su više dokumenata: Izvještaj o toku evropskih integracija Crne Gore za period januar – jun 2014. godine, Drugi izvještaj o realizaciji obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, s tabelom godišnjeg izvještavanja septembar 2013. – septembar 2014. godine, Treći kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period jul – septembar 2014. godine, te Prvi, Drugi i Treći kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2014-2018. godine.

Izvještaje je predstavio državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović. On je izdvojio najvažnije aktivnosti koje su ostvarene u izvještajnim periodima, prikazavši nivo realizacije u pogledu otvaranja pregovaračkih poglavlja, sprovođenja obaveza iz SSP-a, te usvajanja zakonskih i strateških akata u skladu sa dinamikom predviđenom u Programu pristupanja Crne Gore EU.

Članovi Odbora su konstatovali da je Izvještaj o toku evropskih integracija Crne Gore za period januar – jun 2014. tehničkog karaktera i saglasili se, s obzirom na važnost ovog izvještaja koji će biti razmotren na plenarnoj śednici, da se śednica nastavi u toku dana, kako bi se usvojio izvještaj sa mišljenjem Odbora koji će biti upućen plenumu.

Članovi Odbora su se upoznali i sa Informacijom o bilateralnoj saradnji sa članicama EU, koju je predstavio generalni direktor za bilateralne poslove MVPEI-a Željko Perović. Poslanici su se interesovali za funkcionisanje Privremenog protokola o razgraničenju sa Hrvatskom, napredak u procesu razgraničenja sa ostalim suśedima, kao i za mehanizme za jačanje diplomatsko-konzularne mreže, kroz imenovanje nerezidentnih ambasadora i počasnih konzula, te kolokaciju sa diplomatskim misijama država regiona.

Takođe, na śednici je usvojena Strategija unapređenja komunikacije Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore sa građanima putem društvene mreže Tviter.

Śednica će biti nastavljena danas, sa početkom u 15.15h.