Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 24. decembar 2014. 16:07

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović učestvovao na javnoj debati o poglavlju 19 – Socijalna politika i zapošljavanje

Tema debate bile su politike EU u ovoj oblasti, kao i koraci koji su neophodni za ispunjavanje mjerila za otvaranje poglavlja 19

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović učestvovao je danas na javnoj debati, na temu poglavlja 19 – Socijalna politika i zapošljavanje. Debatu je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, a pored predśednika Radunovića, govorili su glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Ijan Viting, kao i direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanja Ministarstva rada i socijalnog staranja Arijana Nikolić Vučinić.

Predśednik Odbora Slaven Radunović ukazao je na neophodnost jačanja implementacije zakona, u pogledu zaštite prava radnika, ali i u pogledu obezbjeđivanja mogućnosti za nova zapošljavanja. Kao posebno ranjive kategorije, on je naveo osobe sa invaliditetom i RAE populaciju, čije društveno osnaživanje treba sprovoditi upravo kroz programe zapošljavanja i osposobljavanja za samozapošljavanje. Radunović je pomenuo i problem visoke nezaposlenosti mladih, istakavši da je Program stručnog osposobljavanja obezbijedio priliku za posao mnogim crnogorskim visokoškolcima, ali da je u njegovom sprovođenju bilo i određenih problema. On je zaključio time da je neophodna saradnja svih aktera u cilju unapređenja ove oblasti, kako bi bili zadovoljni radnici, poslodavci i država.

Ambasador Aleksandar Andrija Pejović predstavio je glavne aspekte ovog poglavlja, istakavši da socijalna politika i zapošljavanje čine okosnicu strategije Evropa 2020. Pejović je naročito izdvojio sveprisutnost, odnosno povezanost ove oblasti sa poglavljima 23 i 24 u pogledu anti-diskriminacije i borbe protiv korupcije, kao i sa poglavljem 26, u kontekstu zapošljavanja mladih i povezivanja obrazovnog procesa sa tržištem rada.

Šef Delegacije EU Mitja Drobnič kazao je da građani imaju direktnu korist od ove oblasti, kroz jednostavnije zapošljavanje, poboljšanje prava iz radnog odnosa i dr. Iako EU u ovom kontekstu postavlja samo osnovni korpus pravila, a razvoj politika prepušta državama članicama, on je istakao da ipak postoje obavezujuća pravila, u pogledu zabrane diskriminacije na osnovu rasne i etničke pripadnosti, religije i vjere, invaliditeta, starosne dobi i seksualne orijentacije.

Ambasador Ijan Viting podijelio je sa učesnicima iskustva Ujedinjenog Kraljevstva, istakavši da u njegovoj državi postoje različiti politički stavovi o uspostavljanju balansa između „sigurnosne mreže“ i podsticaja za biznis. On je dodao da se udio EU u svjetskoj ekonomiji smanjuje, a da je jedan od uzroka ove pojave pretjerana regulacija.

Arijana Nikolić Vučinić kazala je da se aktivno radi na unapređenju zakonodavstva, u odnosu na pitanja poput radnih sporova, volonterskog rada, te prava osoba sa invaliditetom. Početno mjerilo za otvaranje ovog poglavlja, kako je ona istakla, predstavlja upravo postepeno usklađivanje zakonodavstva sa pravom EU.

U toku debate, zainteresovani su postavljali pitanja u vezi sa pravima osoba sa invaliditetom, slijepih i slabovidih osoba i RAE populacije, te govorili o određenim problemima u funkcionisanju sindikalnih organizacija.