Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 02. februar 2015. 12:53

Završen sastanak predśedavajućih odborima evropskih poslova parlamenata EU u Rigi

Istaknuti prioriteti letonskog predśedavanja EU i dat osvrt na politiku istočnog partnerstva

U okviru parlamentarne dimenzije letonskog predśedavanja Savjetu EU, danas je u Rigi održan sastanak predśedavajućih odborima evropskih poslova parlamenata EU na kome su predstavljeni prioriteti šestomječenog predśedavanja, te dat osvrt na tokove istočnog partnerstva.

Na početku sastanka prisutnima se obratila Inara Murniece, predśednica Parlamenta Letonije, dok je samim sastankom predśedavala Lolita Čigane, predśedavajuća Odboru za evropske posloveletonskog Seima. U uvodnom dijelu sastanka usvojen je 23. polugodišnji  COSAC izvještaj i predstavljen dnevni red plenarnog LIII COSAC-a koji će se održati 31. maja – 2. juna 2015. godine.

U prvom dijelu sastanka, predstavljajući prioritete predśedavanja, Zanda Kalnina Lukaševica iz parlamentarnog sekreatrijata u okviru Ministarstva vanjskih poslova Letonije, istakla je da su prioriteti usklađeni sa već postavljenim zadacima Evropke unije i obuhvataju konkurentnu, digitalnu i aktivnu Evropu. Pod tim se podrazumijeva jačanje jedinstvenog tržišta, uspostavljanje Energetske unije koju je potrebno izgraditi na principima solidarnosti, povjerenja i sigurnosti, te unapređenje politike suśedstva sa svojim južnim i istočnim dimenzijama kao prioritet spoljnih odnosa EU.

Prisutnima se u ime Skupštine Crne Gore obratio predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović skrenuvši pažnju na značaj unapređenja odnosa Evropske unije sa suśedima, posebno zemljama Zapadnog Balkana, jer tijesne veze među državama ne doprinose samo miru i bezbjednosti, već i prosperitetu cijelog kontinenta. Predśednik Odbora za evropske integracije ukazao je na posvećenost Skupštine procesu integracija, postavljajući u fokus kvalitet i odlučnost u pogledu društvenih reformi. Uzimajući u obzir izjavu predśednika Evropske komisije Junkera, Radunović je upitao gđu Lukaševicu kakva je perspektiva politike proširenja u toku predśedavanja, na šta je Lukaševica odgovorila da je princip solidarnosti ključan u razvoju politike proširenja, a da Crna Gora  treba da obrati pažnju na pitanja vladavine prava i ispunjavanje mjerila u poglavljima 23 i 24.  Svoje izlaganje Radunović je zaključio konstatujući da uz adekvatno sprovedene reforme i efikasnu administraciju Crna Gora može ostvariti svoj strateški cilj – članstvo u EU, te zahvalio na podršci evropskih institucija koju Crna Gora uživa na tom putu.

U drugom dijelu sastanka, na temu Istočnog partnerstva prisutnima se obratio predśednik švedskog Riksdaga, Urban Ahlin ukazujući na važnost razumijevanja i saradnje među državama, posebno suśednima, jer, kako je kazao „ukoliko su nam suśedi sigurni i mi smo sigurni. “ Učesnici su se u ovom dijelu sastanka osvrnuli na situaciju u Ukrajni i tom prilikom akcentovali potrebu za solidarnošću i dijeljenjem odgovornosti.

Ispred Odbora za evropske integracije sastanku je, pored predśednika Slavena Radunovića, prisustvovala i zamjenica predśednika Marija Maja Ćatović.