Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 11. februar 2015. 14:04

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa Polom Gaskelom

Na sastanku dat osvrt na aspekte članstva Crne Gore u EU i NATO i predstavljena različita viđenja prioriteta države u 2015. godini

Članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas sa Polom Gaskelom, šefom Odjeljenja za Zapadni Balkan i proširenje u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, kako bi razgovarali na temu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore.

Sastanak je obilježila rasprava o perspektivi članstva Crne Gore u EU i NATO, a članovi Odbora su, svako iz svog političkog ugla, predstavili ključne aspekte procesa integracija.

Predśednik Odbora Slaven Radunović ukratko se osvrnuo na aktivnosti Odbora, kazavši da u okviru parlamentarne dimenzije procesa pristupanja, Odbor predstavlja krovno tijelo sa veoma važnom nadzornom ulogom. S tim u vezi, Radunović je istakao da je do sada, konsenzualnim odlučivanjem članova Odbora, donijeto ukupno sedam predloga za izmjenu nacrta pregovaračkih pozicija, te da su ti predlozi uvršteni u konačan tekst pozicija. Koliki je značaj pomenutog, govori činjenica da u zemljama regiona tokom cjelokupnog pregovaračkog procesa nikada nije promijenjena nijedna predložena pozicija, zaključio je Radunović. Ukazajući na značaj inkluzivnosti i sveobuhvatnosti procesa pregovora, on je dodao da mijenjanju pozicija svakako doprinose mišljenja zainteresovane javnosti, iznešena tokom javnih tribina koje Odbor organizuje neposredno prije śednica na kojima se razmatraju pomenuta dokumenta.

Izrazivši zadovoljstvo povodom pośete Crnoj Gori, Pol Gaskel istakao je da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno pružanju podrške Crnoj Gori za EU i NATO integracije. Svjestan koliko reforme jednog društva mogu biti teške, Gaskel je istakao da je na Odboru da osigura interese građana, u čemu se ogleda značaj njegove uloge. On je posebno izrazio zainteresovanost za izazove sa kojima se Crna Gora suočava u procesu pristupanja, te za ključne prioritete države tokom 2015. godine.

Članovi Odbora upoznali su gosta sa činjenicom da proces integracija Crne Gore u EU ima podršku svih parlamentarnih partija, te da široki konsenzus doprinosi jačoj dinamici samog procesa. Međutim, u pogledu NATO integracija, postoje različiti stavovi ne samo o članstvu, već i o načinu na koji treba donijeti odluku o stupanju u članstvo. Što se tiče prioriteta u vezi sa procesom evropskih integracija, istaknuta je potreba za ulaganjem dodatnih napora u cilju obezbjeđivanja mjerljivih rezultata, posebno u dijelu sprovođenja zakona i osiguravanja vladavine prava. Članovi su se saglasili da sprovođenje reformi jeste složeno, ali i nužno za članstvo u EU.

Na kraju sastanka, Pol Gaskel zahvalio se članovima Odbora na konstruktivnoj raspravi i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se u Skupštini vodi živa rasprava o perspektivama Crne Gore, te njenom razvojnom putu u kako ekonomskom, tako i političkom smislu. Bez obzira na to što su evropske integracije značajan korak ka razvoju države, duh vidljivih reformi i napornog rada Crna Gora treba da zadrži i nakon učlanjenja u Uniju, zaključio je Gaskel.

Ispred Odbora za evropske integracije sastanku su prisustvovali predśednik Odbora Slaven Radunović, zamjenica predśednika Marija Maja Ćatović, kao i članovi Nada Drobnjak, Genci Nimanbegu i Koča Pavlović. Kao zamjena članici Odbora Azri Jasavić, sastanku je prisustvovao poslanik Goran Tuponja. U pratnji gosta, sastanku je prisustvovao ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Ijan Viting.

Pomenuti sastanak predstavlja Gaskelovu uzvratnu pośetu, budući da su članovi Odbora za evropske integracije prije dvije godine boravili u zvaničnoj pośeti Ujedinjenom Kraljevstvu.