Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 16. februar 2015. 17:52

Održan sastanak predśednika Odbora za evropske integracije sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije

Istaknuti glavni aspekti integrativnih procesa Crne Gore uz naglasak na sprovođenje ključnih reformi

Sastanak predśednika Odbora za evropske integracije Slavena Radunovića sa potpredśednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didijeom Rejndersom (Didier Reynders) obilježio je razgovor na temu integracija Crne Gore u EU i NATO, te napretka Crne Gore u sprovođenju ključnih reformi.

Ministar Rejnders pohvalio je posvećenost Skupštine Crne Gore reformama u oblasti vladavine prava, kroz zakonodavni proces i osiguravanje transparentnosti istog. Potpredśednik Vlade Kraljevine Belgije izrazio je zainteresovanost za pitanje podrške pristupanju Crne Gore EU i NATO-u, te za način na koji je potrebno osigurati implementaciju antikorupcijskih zakona.

Kada je riječ o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, predśednik Odbora ukazao je na postojanje apsolutnog konsenzusa parlamentarnih partija, što nije slučaj u pogledu integracije u Sjevernoatlantski savez, u vezi sa čim se stavovi razlikuju, kako u odnosu na pitanje članstva, tako i u odnosu na sam način pristupanja. Radunović je izrazio saglasnost sa ministrom Rejdensom u pogledu posvećenosti Parlamenta u procesu pristupanja Evropskoj uniji, dodavši da u okviru parlamentarne kontrole pregovaračkog procesa, Odbor za evropske integracije igra značajnu ulogu. Dosadašnja praksa konsenzualnog odlučivanja unutar Odbora odražava postojanje svijesti o značaju integracija, i to ne kao elitističkog procesa, već onog koji se tiče svih građana Crne Gore. Među najvećim izazovima u procesu pregovora sa EU, predśednik Odbora je naveo potrebu za efikasnijim sprovođenjem propisa u okviru poglavlja koja se tiču vladavine prava.

Rejnders i Radunović su se saglasili da fokus reformi treba da bude na sprovođenju, a ne više na usvajanju zakona, pri čemu će proces pristupanja Uniji, zasnovan na saradnji svih aktera, biti kvalitetno okončan na zadovoljstvo Crne Gore i njenih evropskih partnera.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Kraljevine Belgije u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi Leo Das (Leo D’Aes).