Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 27. februar 2015. 17:29

Predśednik Odbora za evropske integracije učestvovao na konferenciji posvećenoj unapređenju kontrolne uloge Skupštine

Konferencija je organizovana kao završna aktivnost u okviru projekta „Analitički monitoring kontrolne uloge Skupštine“, koji sprovodi Institut alternativa, uz podršku Fondacije Institut za otvoreno društvo.

Završnu konferenciju u okviru projekta „Analitički monitoring kontrolne funkcije Skupštine“ posvećenu unapređenju njene kontrolne uloge obilježila je rasprava na temu efikasnijih korišćenja mehanizama Skupštine, sa posebnim osvrtom na proces pregovora u okviru poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

Konferenciju je otvorio predśednik Skupštine Ranko Krivokapić, istakavši da civilni sektor predstavlja dodatnu vlast, koja malom društvu kakvo je crnogorsko ne samo da daje snagu, nego je i presudna u njegovoj demokratizaciji. Ocijenivši parlamentarizam kao stub demokratije, Krivokapić je kazao da parlament predstavlja mjesto dijaloga i rješavanja sporova, pri čemu se Skupština pozicionirala kao najotvorenija i najtransparentnija u regionu.

U okviru prvog panela, posvećenog efikasnom korišćenju kontrolnih mehanizama, istaknuta je potreba definisanja stava poslanika po pitanju zakonskog uređenja skupštinskog djelovanja, otvoreno je pitanje medijskog praćenja sjednica Odbora, ali se razmatrala i ideja pokretanja konkretne odgovornosti, koja može biti rezultat kontrolnih mehanizama Skupštine.

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović prisutnima se obratio u okviru drugog panela, posvećenog pitanju borbe protiv korupcije, sa fokusom na proces pregovora u okviru poglavlja 23. Radunović je kao najveći izazov istakao nedostatak mjerljivih rezultata u pomenutoj oblasti, na koji ukazuju i predstavnici evropskih institucija. Osvrnuvši se na izjavu Dirka Langea u vezi sa ulaganjem dodatnih napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, Radunović je dodao da ne treba zanemarivati pominjanje klauzule balansa u Izvještaju o napretku, te istakao neophodnost efikasnijeg djelovanja u datoj oblasti. Pomenuvši organizovanje javnih tribina koje doprinose kvalitetnijem razmatranju, pa i izmjenama nacrta pregovaračkih pozicija, predsjednik Radunović je kazao da u skladu sa svojim nadležnostima, Odbor koristi mogućnosti za što veće uključivanje civilnog sektora, čime se doprinosi sveobuhvatnosti i inkluzivnosti pregovaračkog procesa.

Skupu su prisustvovali poslanici Skupštine Crne Gore, predstavnici civilnog sektora, državnih organa i medija. Pored predsjednika Radunovića, panelisti na konferenciji su bili Aleksandar Damjanović, predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Rifat Rastoder, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Marta Šćepanović, članica više skupštinskih odbora, Predrag Bulatović, predśednik Odbora za antikorupciju i Svetlana Rajković, pregovarač za poglavlja 23 i 24.