Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 10. mart 2015. 18:09

Počeo X COSAP sastanak

Istaknuta potreba za zajedničkim djelavanjem i naglašen značaj dobrosuśednih odnosa

U okviru predśedavanja Republike Srbije, danas je počeo X sastanak Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove zemalja učesnica u Procesu stabilizacije i pridruživanja u Jugoistočnoj Evropi, koji je okupio parlamentarne delegacije Albanije, Makedonije i Crne Gore, a kao gosti prisustvovali su predstavnici Turske i po prvi put delegacija Kosova*. 

Sastanak je obilježila razmjena mišljenja na temu Strategije proširenja i ključnih izazova za 2014/2015. godine, te ekonomskih reformi i socijalne dimeznije u okviru procesa pridržiavnja Evropskooj uniji. Tom prilikom istaknuto je da napredak suśednih država u pogledu evropskih integracija jeste vidljiv, te apostrofirana potreba za zajedničkim djelovanjem u cilju rješavanja otvorenih pitanja kroz konstruktivni dijalog, uzajamnu komunikaciju i saradnju. Sveukupni proces integracija zasnovan je na principima ekonomskog razvoja i konkurentnosti, odnosno izgradnji demokratskih institucija i poštovanja ljudskih prava. U svemu tome, naglašena je uloga parlamenata kroz donošenje relevantnih propisa, postizanje konsenzusa oko vitalnih pitanja, kontrolu izvršne vlasti i konačno kroz nadzor nad adekvatnom primjenom samih reformi.  

Predśedavajuća Odboru za evropske poslove Parlamenta Letonije, države koja trenutno predśedava Evropskoj uniji, Lolita Čigane, kazala je da EU nastavlja sa sprovođenjem politike proširenja, ali da je u tom pogledu važno imati na umu krucijalne aspekte proširenja kao što su osiguravanje mira i bezbjednosti u Evropi, te ekonomski razvoj i ulaganje, a sve u cilju boljeg kvaliteta života građana.

U svom obraćanju prisutnima, predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović istakao je razvojni put Odbora koji je sazrijevao u svom djelovanju od tijela nadležnoog za formalno praćenje izjava Vlade u pogledu usklađenosti novog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, do Odbora koji predstavlja krovno tijelo u parlamentarnoj dimenziji pregovaračkog procesa. Međutim, govoreći o ključnim izazovima, Radunović je ukazao na neophodnost postizanja mjerljivih rezultata u okviru poglavlja 23 i 24, koja mjere sposobnost države da obezbijedi građanima prostor sigurnosti i slobode, a investitorima pogodno mjesto za ulaganje.

U okviru teme posvećene ekonomskim reformama, parlamentarci su, svako iz ugla svoje države, govorili o problemima prevazilaženja ekonomske krize, te konsolidacije u ekonomskom smislu, ali i ulaganjem napora u cilju rješavanja socijalnih pitanja u procesu pridruživanja. Tom prilikom član Odbora za evropske integracije Predrag Sekulić pozvao je kolege da svoju parlamentarnu retoriku usmjere ka iznošenju zajedničkih prijedloga u cilju privlačenja stranih investicija i kapitala, što će dovesti do ekonomskog rasta, potrebnog za dalje rješavanje socijalnih pitanja.

Ispred Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore na X COSAP – u učestvuju predśednik Slaven Radunović i članovi Šefkija Murić i Predrag Sekulić.

Sastanak se nastavlja śutra, kada se očekuje usvajanje Zajedničke izjave i preuzimanje predśedavanja COSAP inicijativom.