Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 23. mart 2015. 13:43

Predśednik Odbora za evropske integracije učestvovao na javnoj debati posvećenoj Poglavlju 15 – Energetika

Stavljen akcenat na usklađivanje nacionalnih procesa sa standardima EU i pripremi za implementaciju Trećeg energetskog paketa, kroz donošenje zakona i podzakonskih akata

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović učestvovao je danas kao panelista na javnoj debati posvećenoj sadržaju Poglavlja 15 – Energetika, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, u saradnji sa Delegacijom EU i Britanskim savjetom u Crnoj Gori.

Javnu debatu obilježila je rasprava o usklađivanju domaćih propisa sa evropskim standardima u oblasti energetike, kroz definisanje adekvatnog zakonskog okvira i primjene u praksi. Saradnja Crne Gore i Evropske unije u energetskoj politici inicijalno je definisana kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a kao zemlja kandidat za članstvo u EU i članica Energetske zajednice, Crna Gora se obavezala na implementaciju pravne tekovine EU iz ove oblasti. Takođe, očekuje se da će donošenjem zakona i podzakonskih akata do kraja godine, Crna Gora izvršiti potpuno transponovanje Trećeg energetskog paketa.

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović kazao je da jeftinija i produktivnija energetska alternativa za Crnu Goru može biti povećanje energetske efikasnosti, sa praktično neograničenim mogućnostima. On je dodao da racionalizacija energije može značajno doprinijeti stimulisanju inovacija, zaposlenosti i ekonomskom rastu, a boljim izborom energetski efikasnijih tehnologija, boljom organizacijom i poboljšanjem kvaliteta mogu se postići značajne energetske i finansijske uštede. Međutim, prema njegovim riječima, potrebno je obezbijediti stabilno regulatorno tržišno okruženje, koje predstavlja preduslov za privlačenje investicija u energetskom sektoru, kao i obezbjeđivanje većeg stepena sigurnosti u snabdijevanju energijom. Pored toga, razvoju tržišne konkurencije treba dodati važnost ekološkog okruženja, optimalnog korišćenja postojećih kapaciteta transporta i proizvodnje, kao i pružanje podrške za unapređenje i rekonstrukciju infrastrukture, zaključio je Radunović.

Učesnici su se saglasili da će zakonodavni okvir koji se uklapa u viđenje Evropske unije u ovoj oblasti doprinijeti unapređenju investicione klime, kako bi Crna Gora obezbijedila kvalitetna i održiva ulaganja u ovaj sektor.

Pored predśednika Odbora, na skupu su o sadržaju Poglavlja govorili Angelina Živković,  pregovarač za Poglavlje 15 i v.d. generalnog direktora za državne puteve u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Dragica Sekulić, pomoćnica ministra ekonomije i šefica radne grupe za ovo poglavlje, Alberto Kamarata, šef političkog sektora u Delegaciji EU i Lindon Rednič, zamjenik ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.