Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 27. mart 2015. 16:07

Održana 35. śednica Odbora za evropske integracije

Odbor razmotrio inovirane akcione planove za poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost

Na danas održanoj śednici, Odbor za evropske integracije razmotrio je inovirane akcione planove za poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

Dnevnim redom bilo je predviđeno i razmatranje Drugog polugodišnjeg izvještaja o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul – decembar 2014. godine, ali je zbog nemogućnosti ministra vanjskih poslova i evropskih integracija da prisustvuje śednici, razmatranje ovog dokumenta odloženo za narednu śednicu. 

Akcioni plan za poglavlje 23 predstavili su Zoran Pažin, ministar pravde i Svetlana Rajković, članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24. U svom uvodnom izlaganju, ministar Pažin je kazao da je tijesna saradnja Skupštine i Vlade izuzetno važna, imajući u vidu da predstoji težak period pregovora, koji je potrebno proći kroz dijalog i zajedničku saradnju. Njega je zanimalo viđenje poslanika o koracima koje je potrebno napraviti u pogledu suočavanja sa izazovima u poglavljima 23 i 24.

Prilikom predstavljanja glavnih aspekata Akcionog plana za poglavlje 23, Svetlana Rajković je kazala da je on koncipiran kroz četiri oblasti: pravosuđe, borba protiv korupcije, temeljna prava i saradnja sa NVO. Istaknuto je, takođe, da oba akciona plana predstavljaju „žive“ dokumente, koji strateški predviđaju sprovođenje aktivnosti u okviru datog poglavlja, pa kao takvi podliježu redovnoj adaptaciji.

Članovi Odbora naglasili su potrebu za konkretnijim djelovanjem u okviru oblasti koje su sadržane u poglavlju 23, prije svega kroz izgradnju kapaciteta za odlučnije akcije u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Poslanici su istakli da proces reformi u ovoj oblasti treba da se sprovodi kroz sistemski pristup, te da treba voditi računa kako o pretpostavci nevinosti, kao važnom pravnom načelu, tako i o proaktivnosti sudskih i tužilačkih organa u pogledu djelovanja kad postoji osnovana sumnja o krivičnom djelu.

O Akcionom planu za poglavlje 24 govorile su Svetlana Rajković, članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 i Mira Cerović, šefica Radne grupe za poglavlje 23. Predstavljeni su glavni ciljevi koji su podijeljeni u 10 oblasti: migracije, azil, vizna politika, spoljne granice i šengenska pravna tekovina, pravosudna saradnja u građanskim i krivičnim stvarima, policijska saradnja i borba protiv organizovanog kriminala, borba protiv terorizma, suzbijanje zloupotrebe droga, carinska saradnja i falsifikovanje eura.

U pogledu izazova koji predstoje u ovom poglavlju, poslanici su istakli da je neophodno da državni organi uspostave snažniju strukturu za borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa, kao i da se unaprijedi komunikacija u regionu u kontekstu pravosudne saradnje. Takođe, bilo je riječi i o potrebi da se opredijele veća sredstva za jačanje administrativnih i tehničkih kapaciteta, kao u slučaju mehanizama spašavanja ljudi, dobara i životne sredine.