Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 30. mart 2015. 21:17

Odbor za evropske integracije održao tribine sa učenicima gimnazija u Danilovgradu, Baru, Podgorici i Ulcinju

Odbor je održao i sastanke sa čelnicima četiri opštine, na temu korišćenja pretpristupnih fondova

U okviru aktivnosti usmjerenih na promovisanje procesa evropskih integracija među mladim ljudima, Odbor za evropske integracije danas je održao četiri tribine sa učenicima gimnazija: „Niko Rolović“ – Bar, „Petar I Petrović Njegoš“ – Danilovgrad, „Slobodan Škerović“ – Podgorica, i „Bratstvo – jedinstvo“ – Ulcinj. Takođe, članovi Odbora sastali su se sa predstavnicima pomenutih opština.

U fokusu današnjih tribina, bio je dijalog o važnosti uloge mladih za proces evropskih integracija i dinamiku sprovođenja reformi u društvu. Poslanici su govorili o funkcionisanju Evropske unije, različitim segmentima toka pregovora, ali i o konkretnim koracima koji su neophodni u cilju ispunjavanja zahtjeva EU u okviru konkretnih poglavlja. Naglašeno je da ovaj proces treba da prati posvećenost svih građana usvajanju novih standarda, ali i prihvatanju civilizacijskih vrijednosti Unije.

Predstavljajući koristi koje mladi mogu imati u ovoj fazi integracija, poslanici su posebno istakli Erasmus+, novi program za obrazovanje, obuku, mlade i sport, za koji je opredijeljeno 14,7 milijardi eura za period 2014 – 2020. godine. Program je obuhvatio sedam programa prethodne finansijske perspektive, a pruža mogućnost za učenje, razmjenu i saradnju u oblasti obrazovanja, obuka, omladinske politike i sporta.

Čineći tribine veoma konstruktivnim i inspirativnim, učenici su se interesovali za zapošljavanje i studiranje u inostranstvu, mogućnosti za poboljšanje statusa pomoraca, te za zaštitu domaće proizvodnje. Bilo je i konkretnih komentara, na temu zagađivanja mora i sprečavanja krivolova, borbe protiv korupcije i nepotizma u društvu, kao i na temu ekonomskih i bezbjednosnih perspektiva. Učenici su se interesovali za to koji su motivi EU za započinjanje pregovora sa Crnom Gorom o članstvu, kao i za to kako Crna Gora može da doprinese razvoju EU.

Sastanke sa rukovodstvom opština obilježila je razmjena mišljenja o mogućnostima produbljivanja saradnje na državnom i lokalnom nivou, kao i upoznavanje sa realizovanim projektima, sa naglaskom na IPA program. Naglašeno je da se Crnoj Gori, u okviru IPA II programa nudi ukupno 270 miliona eura, te da je za iskorišćavanje datih sredstava najvažnije obezbijediti kreativne ideje i administrativno-tehnički kadar sposoban da napiše i realizuje projekat. Istaknuti su projekti poput međuopštinskog projekta energetske efikasnosti pet primorskih opština i Cetinja, projekta za zabranu krivolova u Ulcinju, projekta izgradnje ženskog paviljona za rehabilitaciju zavisnica od psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, rekonstrukcije Centra za kulturu Danilovgrad i uvođenja sistema grijanja i hlađenja korišćenjem geotermalne energije, kao i saradnje četiri opštine na teritoriji Sinjajevine.

Kao najznačajniji problem sa kojima se opštine susreću, istaknut je nedostatak sredstava za predfinansiranje i kofinansiranje projekata, koji predstavljaju preduslove za korišćenje sredstava iz fondova Unije. Pored rješavanja tog pitanja, opšti utisak sa svih održanih sastanaka je postojanje potrebe za izgradnjom novih i unapređenjem postojećih kadrova, ali i za snažnijom međuopštinskom saradnjom, u cilju iskorišćavanja sredstava na najbolji mogući način.

Ispred Odbora za evropske integracije, u aktivnostima u Ulcinju i Baru učestvovali su predsjednik Odbora Slaven Radunović i članovi Genci Nimanbegu i Srđa Popović, dok su u aktivnostima u Danilovgradu i Podgorici učestvovali zamjenica predsjednika Marija Maja Ćatović, te članovi Odbora Azra Jasavić, Nada Drobnjak i Koča Pavlović.