Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 02. april 2015. 18:55

Održana 36. śednica Odbora za evropske integracije

Usvojeno pozitivno mišljenje o Drugom polugodišnjem izvještaju o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU za period jul – decembar 2014. godine, te razmotren stepen realizacije preporuka usvojenih na IX sastanku POSP-a.

Na danas održanoj śednici, članovi Odbora za evropske integracije su usvojili pozitivno mišljenje o Drugom polugodišnjem izvještaju o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul – decembar 2014. godine. Osim toga, u toku višesatne rasprave, razmatrali su stepen realizacije preporuka usvojenih na IX sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP). Na sjednici su učestvovali ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, ministar pravde Zoran Pažin, zamjenica Vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović, te ostali predstavnici nadležnih ministarstava.

Ministar Lukšić predstavio je Drugi polugodišnji izvještaj i tom prilikom ukazao da se pomenuti dokument razlikuje od prethodnog u skladu sa zaključcima koje je Odbor donio na 31. sjednici, a koji su se odnosili na potrebu da dokument ima manje informacija tehničkog karaktera. On je kazao da će Ministarstvo nastaviti da izvještava Odbor na kvartalnom nivou, ocjenjujući kvartalno izvještavanje kao kvalitetan vid praćenja dinamike napretka. Poslanici su istakli da Izvještaj sadrži korisne informacije, te da je zbog važnosti ove teme, na plenarnoj sjednici neophodno posvetiti više vremena razmatranju ove tačke dnevnog reda. Nakon diskusije, članovi Odbora su većinom glasova usvojili izvještaj koji će uputiti Skupštini.

Druga tačka dnevnog reda bila je posvećena razmatranju stepena realizacije ukupno 20 preporuka usvojenih na IX sastanku POSP-a. Tokom konstruktivne i sveobuhvatne rasprave, bilo je riječi o napretku u oblastima koje se tiču vladavine prava, ali i o postignutim rezultatima u kontekstu unapređenja izbornog zakonodavstva, borbe protiv nasilja u porodici i naporima koje je potrebno uložiti u cilju inkluzije Roma u sistem obrazovanja. Učesnici rasprave istakli su da je Crna Gora ostvarila napredak u normativnom okviru, ali i apostrofirali potrebu za evaluacijom donijetih zakona i unapređenjem njihovog sprovođenja, te za osiguravanjem kontinuiranih rezultata.