Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 16. april 2015. 17:09

Pośeta Odbora za evropske integracije Kraljevini Holandiji – prvi dan

U pogledu proširenja Evropske unije, Holandija ostaje posvećena ovom procesu, uz princip stroge ali pravične politike

Prvog dana službene posjete Odbora za evropske integracije Kraljevini Holandiji, članovi Odbora su održali sastanke sa članovima Odbora za evropske poslove Donjeg doma Parlamenta i predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova.

U Donjem domu Parlamenta Holandije, sa članovima Odbora su se sastali poslanici Marit Elizabet Maji (Marit Elisabeth Maij) iz Laburističke partije i Bas fant Vaut (Bas van 't Wout) iz Narodne partije za slobodu i demokratiju. Tema diskusije bila je napredak Crne Gore u procesu pregovora, ali i izazovi u ovoj fazi pristupanja, u pogledu sprovođenja političkih i ekonomskih reformi, neophodnih za približavanje standardima EU. Poslanici su podsjetili da povodom članstva Crne Gore u Uniji postoji snažan konsenzus svih političkih partija, što ovom procesu daje snažan zamajac, ali su naglasili da se ključni cilj ogleda u unapređenju životnog standarda građana i usvajanju evropskih principa, a učlanjenje u Uniju će biti logičan rezultat napornog rada na ovom polju.

Prema riječima holandskih parlamentaraca, opšti stav u ovoj državi je da sve države kandidati treba da razvijaju bliske odnose sa EU, bilo u svojstvu pridruženog člana, bilo kroz proces pregovora za članstvo. Kako su naveli, Holandija se smatra državom članicom sa restriktivnom politikom po pitanju proširenja Unije, ali se to suštinski odnosi na sprovođenje stroge ali pravične politike. Poslanici Parlamenta Holandije su se interesovali za odnose Crne Gore sa Rusijom u svjetlu usklađivanja crnogorske spoljne politike sa EU u pogledu ukrajinske krize, izazove sa kojima se država susreće u procesu implementacije propisa, kao i za korake koji se preduzimaju u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U Ministarstvu vanjskih poslova, poslanici su se susreli sa zamjenikom generalnog direktora za evropsku saradnju Mataisom fan der Plasom (Matthijs van der Plas) i njegovim saradnicama. Uz predstavljanje uspjeha Crne Gore u pregovorima, koji se ogleda u otvaranju više od polovine poglavlja, poslanici su govorili i o neophodnosti ravnomjernog napretka u svim poglavljima i interesovali se za nivo podrške građana Holandije proširenju EU.

Sagovornici iz Ministarstva su kazali da je podrška javnog mnjenja manja nego 2004. godine, ali da je to rezultat kako finansijske i ekonomske krize, tako i nezadovoljstva preuranjenim učlanjenjem Bugarske i Rumunije, za koje je zbog nesprovođenja reformi uveden Mehanizam saradnje i verifikacije. Ipak, kako su dodali, bez obzira na pad podrške građana, Vlada ostaje posvećena ovom procesu. Sastanak je obilježilo i interesovanje predstavnika Ministarstva za rad na uspostavljanju Agencije za antikorupciju, kao i za položaj medija u crnogorskom društvu, te diskusija povodom ovih tema.

U posjeti Holandiji učestvuju predsjednik Odbora Slaven Radunović i članovi Obrad Mišo Stanišić, Nada Drobnjak, Predrag Bulatović, Koča Pavlović i Danko Šarančić.