Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 17. april 2015. 13:03

Završena pośeta Odbora za evropske integracije Kraljevini Holandiji

Članovi Odbora se bliže upoznali sa nadležnostima i funkcionisanjem Europola

Drugog dana službene pośete Odbora za evropske integracije Kraljevini Holandiji, poslanici su pośetili Europol – Agenciju Evropske unije za sprovođenje zakona. Nadležnosti, funkcionisanje i kapacitete Europola predstavili su Mihal Narojek (Michal Narojek) iz Sektora za spoljne i EU institucionalne poslove, Pavel Činčar (Pavel Činčar), šef Jedinice u Operativnom odjeljenju Europola, Hauard Pju (Howard Pugh), viši specijalista u timu za borbu protiv krijumčarenja cigareta, kao i Nil Tolman (Neil Tolman), menadžer za oblast borbe protiv droga.

Mihal Narojek kratko je predstavio nadležnosti Europola, koji je od 2010. godine i zvanično agencija EU. Kako je on kazao, Europol radi na podržavanju i jačanju akcija i saradnje nadležnih organa država članica, u prevenciji i borbi protiv organizovanog i ozbiljnog kriminala koji utiče na dvije ili više država članica, dok sa druge strane, ova agencija nije nadležna da sprovodi istrage i hapšenja.

Pavel Činčar je predstavio informatičke kapacitete Europola, u okviru kojih je ključno funkcionisanje Mrežne aplikacije za bezbjednu razmjenu informacija (SIENA). On je naglasio važnost rada oficira za vezu, koji imaju sjedište u Europolu, kao i nacionalnih jedinica i nacionalnih kontakt tačaka za Europol, koje se nalaze u resornim ministarstvima država članica i trećih zemalja.

Hauard Pju govorio je o izazovima u borbi protiv krijumčarenja cigareta, te drugih akciznih proizvoda. On je kazao da ova vrsta krivičnog djela utiče na kvalitet svakodnevnog života evropskih građana, ilustrujući to podatkom da je EU u 2013. godini izgubila 10,9 milijardi eura prihoda. Takođe, naročit problem u ovom smislu predstavlja korišćenje sredstava stečenih na ovaj način za finansiranje terorističkih organizacija.

Nil Tolman govorio je o naporima Europola u suzbijanju proizvodnje i prometa droga, imajući u vidu da je EU jedno od najvećih tržišta za konzumiranje ovih supstanci. Kako je on kazao, u aktivnostima na ovom polju suštinski je važna kvalitetna carinska kontrola, ali i jači nadzor u okviru država EU.

Pitanja članova Odbora odnosila su se na saradnju Europola sa trećim državama i međunarodnim organizacijama, rad oficira za vezu, kao i na izazove u pogledu svakodnevnog rada na suzbijanju teških oblika kriminala. Imajući u vidu da su oblasti rada Europola snažno povezane sa različitim segmentima pregovaračkog poglavlja 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, poslanici su ovaj sastanak ocijenili izuzetno korisnim za dalji rad.

U pośeti Holandiji učestvovali su predśednik Odbora Slaven Radunović i članovi Obrad Mišo Stanišić, Nada Drobnjak, Predrag Bulatović, Koča Pavlović i Danko Šarančić.