Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 08. maj 2015. 17:27

Završena pośeta mladih iz organizacije ALDA Skupštini Crne Gore

Održan sastanak sa poslanicima na temu evropskih integracija zemalja regiona

Sastanak sa mladima koji su dio Asocijacije agencija za lokalnu demokratiju (ALDA) obilježio je razgovor na temu evropskih integracija, sa fokusom na vrijednosti koje zemlje Balkana nastoje da obezbijede i to kroz jedinstvenu aspiraciju ka članstvu u EU, uz akcenat na ulogu i aktivizam mladih.

Predśedavajuća sastanku, zamjenica predśednika Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović ističući posebno zadovoljstvo, ali i odgovornost zbog prilike da sa mladima razgovara na datu temu, kazala je da države Zapadnog Balkana, i pored razlika, dijele slične probleme i izazove, te u tom smislu naglasila važnost međusobne saradnje i pružanja pomoći u procesu kojem svaka od njih teži. Predstavljajući dosadašnje rezultate Crne Gore na njenom putu ka EU, Ćatović je konstatovala da dinamici pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji doprinosi postojanje apsolutnog konsenzusa parlamentarnih partija u pogledu dostizanja evropskih standarda i finalizacije reformi koje su neodvojivi dio procesa integracija.

S tim u vezi, na sastanku je istaknuto da članstvo u EU otvara mogućnost za dostizanje standarda modernih demokratija, uz reforme koje nužno treba sprovesti. Učesnici sastanka su mišljenja da su evropske integracije neiscrpna tema, a da napredak zemalja u regionu u procesu integracija jeste vidljiv i pored nekih pitanja koja su i dalje otvorena, a koja je potrebno rješavati principom međusobne saradnje i održavanja prijateljskih odnosa.  U svemu tome, ocijenjeno je da su mladi ne samo pokretači i nosioci cjelokupnog procesa, već i budući glavni konzumenti benefita reformisanog društva.

Ispred Asocijacije agencija za lokalnu demokratiju prisutnima se obratio Kerim Međedović, koji je upoznao poslanike sa regionalnim projektom, koji ima za cilj okupljanje mladih ljudi radi razmatranja pitanja od zajedničkog interesa, kako bi se stvorile pretpostavke i konkretne preporuke za donosioce odluka koji kreiraju relevantne politike. On je iskoristio priliku da se zahvali poslanicima na pozivu za intenzivniju saradnju i upoznao ih sa programom Generalne skupštine ove organizacije koja se, u znak obilježavanja petnaest godina rada, održava śutra u Podgorici.

Pored zamjenice predśednika Odbora za evropske integracije, na sastanku su učestvovali poslanici Branka Tanasijević, Srđan Perić, Goran Tuponja, Mladen Bojanić, Dritan Abazović i Andrija Popović.

Takođe, u sklopu programa Otvoreni parlament, mladi iz organizacije ALDA prije sastanka sa poslanicima obišli su zgradu Skupštine i tom prilikom upoznali se sa istorijatom, nadležnostima i načinom funkcionisanja Skupštine Crne Gore.