Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 08. maj 2015. 17:22

Predśednik Odbora za evropske integracije učestvovao na konferenciji na temu: „Zapošljavanje osoba s invaliditetom“

Neophodno povećanje stope zaposlenosti osoba sa invaliditetom, kao i unapređenje prostorne dostupnosti prioritetnih javnih institucija, u cilju snažnije inkluzije osoba sa invaliditetom u crnogorsko društvo

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović učestvovao je danas na konferenciji na temu: „Zapošljavanje osoba s invaliditetom“, koju je organizovalo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), u sklopu projekta: „Ojačajmo kapacitete da bismo pojačali promjene“, podržanog od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

U uvodnom izlaganju, predśednik Odbora je kazao da proces približavanja Evropskoj uniji podrazumijeva snažne društvene promjene koje treba da osjete svi građani, a naročito ranjive kategorije stanovništva, kao što su osobe sa invaliditetom. Suštinski napredak u procesu pridruživanja EU za osobe sa invaliditetom, prema njegovim riječima, ogledaće se u unapređenju dostupnosti javnih institucija, povećanju stope zaposlenosti i poboljšanju dostupnosti informacija. Predśednik Radunović je dodao da je naročito neophodno unaprijediti implementaciju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, u smislu motivisanja poslodavaca da zaposle osobe sa invaliditetom i time im pomognu da se uključe u društvo.

Radunović je istakao da su pitanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom i unapređenja pristupačnosti objekata javnih institucija bila predmet diskusije crnogorskih i evropskih poslanika na X sastanku POSP-a. U tom pogledu, naglasio je da Skupština Crne Gore planira da obezbijedi adekvatan pristup zgradi osobama sa invaliditetom, što će pružiti značajan impuls drugim institucijama da počnu sa rješavanjem ovog problema.

Učesnici konferencije su se saglasili da su evropske vrijednosti najvidljivije u praksama koje se tiču prava osjetljivih društvenih kategorija, kao i da je te prakse neophodno poboljšati kroz unapređenje primjene relevantnih zakona i druge dostupne mehanizme. U cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom, neophodno je obezbijediti ravnopravan pristup obrazovanju i zapošljavanju, te pristup institucijama koje štite i garantuju njihova ljudska prava.

Pored predśednika Odbora, uvodna izlaganja na konferenciji su imali ambasador Aleksandar Andrija Pejović, državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, Edina Dešić Perazić, direktorka Direktorata za zapošljavanje i tržište rada u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Šućko Baković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Alberto Kamarata, šef političkog sektora, evropskih integracija i trgovine u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.