Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 09. maj 2015. 14:45

Članica Odbora za evropske integracije Nada Drobnjak govorila na konferenciji u organizaciji Asocijacije agencija za lokalnu demokratiju – ALDA

Poslanica Drobnjak predstavila je nadležnosti i rad Odbora, uz naglasak na kontrolnu ulogu i aktivnosti usmjerene na približavanje procesa evropskih integracija građanima

Članica Odbora za evropske integracije Nada Drobnjak učestvovala je danas na konferenciji „Kapitalizacija i ponovno pokretanje“, koja je organizovana u okviru Generalne skupštine Asocijacije agencija za lokalnu demokratiju (ALDA).

Nakon uvodnih izlaganja Oriana Otočana, predśednika ALDA-e i Živka Kecojevića, menadžera Opštine Nikšić, poslanica Drobnjak je govorila na panelu na temu „Proširenje EU – uspjesi u posljednjih 15 godina i predstojeći izazovi“.

Poslanica Drobnjak predstavila je rad i nadležnosti Odbora za evropske integracije, utvrđene Poslovnikom Skupštine i Rezolucijom o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracije Crne Gore u EU. Ključna uloga Odbora, prema njenim riječima, ogleda se u razmatranju nacrta pregovaračkih pozicija prije njihovog usvajanja na śednici Vlade, a u tom smislu, dosad je razmotren 21 nacrt pozicije, od kojih je njih sedam izmijenjeno, pri čemu je izmjene Vlada uvrstila u konačni tekst pozicija.

Govorivši o kontrolnoj ulozi Odbora, poslanica Drobnjak je istakla novousvojenu praksu razmatranja stepena realizacije preporuka POSP-a prije održavanja sljedećeg sastanka ovog tijela, kao i organizovanje konsultativnih saslušanja u cilju nadzora nad radom pregovaračke strukture u različitim segmentima. Drobnjak je zaključila stavom da je u pregovorima sa EU krucijalna transparentnost procesa i aktivno učešće svih građana, čemu Odbor aktivno doprinosi organizovanjem javnih tribina i susreta sa učenicima srednjih škola, kao i aktivnostima na društvenim mrežama.

Poslanica Drobnjak je svim građanima Crne Gore čestitala Dan Evrope, a članovima ALDA-e 15 godina postojanja. Na panel diskusiji su takođe učestvovali Nj.E. Mitja Drobnič, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Snežana Radović, generalna direktorica za evropske poslove Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Barbara Toće (Barbara Toce), potpredśednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.