Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 11. maj 2015. 21:30

Radna večera članova Odbora za evropske integracije sa ministrom vanjskih poslova Letonije Edgarom Rinkevičem

Istaknuta uloga Odbora u procesu pregovora i značaj integracija za sprovođenje reformi u društvu

Kao domaćin večere, zamjenica predśednika Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović upoznala je goste sa ulogom Odbora u procesu pregovora, te tom prilikom istakla da dinamici pregovora doprinosi parlamentarni konsenzus u pogledu dostizanja evropskih standarda i finalizacije reformi. Ona je podśetila na donošenje seta zakona u oblasti pravosuđa, čime se ne samo osigurao normativni okvir djelovanja, već i potvrdila posvećenost Crne Gore na njenom putu ka EU. U pogledu nadzorne aktivnosti, Ćatović je kazala da Odbor redovno organizuje konsultativna saslušanja, na kojima razmatra važna dokumenta i druge informacije iz procesa pristupanja Crne Gore EU. S tim u vezi, pomenula je konstruktivnu raspravu koja je vođena na današnjoj zajedničkoj śednici sa Odborom za ekonomiju, finansije i budžet u pogledu efikasnog trošenja IPA sredstava.

Ministar vanjskih poslova Republike Letonije Edgar Rinkevič (Edgars Rinkēvičs) kazao je da je napredak Crne Gore u odnosu na njegov prvi dolazak 2006. godine evidentan, te da su to prepoznale i države članice Evropske unije, a Letonija kao zemlja predśedavajuća EU, pozdravlja uložene napore Crne Gore u dosadašnje reforme i ohrabruje je za dalje djelovanje, naročito u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te rada Specijalnog tužilaštva. Rinkevič se interesovao za ulogu nevladinog sektora u procesu pregovora, a tom prilikom naglašena je uloga Odbora u cilju promocije i inkluzivnosti cjelokupnog procesa pregovora, koju Odbor ostvaruje kroz organizovanje javnih tribina o poglavljima na kojima učestvuju i predstavnici civilnog sektora, pri čemu je naglašena njihova aktivna uloga i u radnim grupama za pripremu pregovora. Ministar Riknevič je izrazio zadovoljstvo povodom otvorenih poglavlja, ističući da ga posebno raduje činjenica da su dva otvorena tokom letonskog predśedavanja, te izrazio nadu da će do juna Crna Gora otvoriti još dva poglavlja.

Učesnici sastanka saglasili su se da Crnu Goru očekuju dalji napori u ključnim oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da donošenje zakona jeste bitno, ali da je implementacija ključna.

Letonsku delegaciju, pored ministra Rinkeviča, činili su Nj.E. Imans Viestur Liegis (Imants Viesturs Lieģis), ambasador Republike Letonije u Crnoj Gori, Ile Rue (Ilze Rūse), šefica Odsjeka za Evropu, Atis Loc (Atis Lots), šef Kabineta, Martinš Dregeris (Mārtiņš Drēģeris), savjetnik ministra i Lilita Cirule (Lilita Cīrule), drugi sekretar u Odsjeku za Jugoistočnu Evropu i proširenje EU.

Ispred Odbora za evropske integracije, pored poslanice Ćatović, u razgovoru su učestvovali članovi Koča Pavlović i Genci Nimanbegu.