Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 18. maj 2015. 21:15

Predśednik Odbora za evropske integracije učestvovao na konferenciji: „Značaj ljudskih resursa u procesu pristupanja EU“

Radunović ukazao na važnost jačanja kapaciteta državne uprave u procesu pridruživanja EU i spremnosti privrednih subjekata da se suoče sa pritiscima konkurencije unutar EU 

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović učestvovao je danas na konferenciji na temu „Značaj ljudskih resursa u procesu pristupanja Evropskoj uniji“. Skup su organizovali Asocijacija menadžera Crne Gore i Kancelarija glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU.

U uvodnom izlaganju, predsjednik Odbora je predstavio ključne nadležnosti Odbora, kazavši da se u razmatranju nacrta pregovaračkih pozicija ogleda uloga ovog radnog tijela da u procesu približavanja Evropskoj uniji štiti interese svih crnogorskih građana, a među njima i predstavnika biznis sektora.

Predśednik Odbora je podsjetio na tzv. administrativni kriterijum, usvojen na sastanku Evropskog savjeta u Madridu 1995. godine, koji uz tri kopenhaška kriterijuma čini set principa za države kandidate, u procesu napredovanja ka članstvu u Uniji. S tim u vezi, ukazao je na važnost jačanja administrativnih kapaciteta, kazavši da je pred Crnom Gorom jednako zahtjevan zadatak kao pred mnogo većim državama koje su bile kandidati za članstvo, u pogledu usklađivanja zakonodavstva sa pravom EU i primjene novih standarda.

Imajući u vidu postavljene izazove u procesu pregovora, Radunović je kazao da jačanje kapaciteta državne administracije treba sprovoditi kroz usavršavanje stranih jezika, modernizaciju načina rada i sticanje novih vještina. Pored podizanja standarda kvaliteta, važna je i promjena percepcije o samom sistemu rada u državnoj službi, kazao je Radunović. Jednaki izazovi su i pred privrednicima, čije kompanije treba da pokažu spremnost i sposobnost da odgovore na pritisak konkurencije na tržištu od preko 500 miliona ljudi. Izgrađena institucionalna memorija i snažni kapaciteti državne uprave, uz biznis sektor koji će spremno da dočeka promjene koje donosi usklađivanje sa tržišnim principima EU, predstavljaju pravi put ka punopravnom članstvu Crne Gore u Uniji.

Pored Radunovića, uvodno izlaganje je imao Budimir Raičković, predśednik Asocijacije menadžera Crne Gore, dok je ambasador Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju EU održao prezentaciju o trenutnom stanju pregovora Crne Gore sa EU. Nakon uvodnih izlaganja, u panel diskusiji koju je moderirao Srđan Vukčević, potpredsjednik Asocijacije menadžera za ljudske resurse, učestvovali su direktori ljudskih resursa tri kompanije – Danilo Niković (Pivara „Trebjesa“), Biljana Radusinović (Telenor) i Tatjana Keković (Erste banka), kao i predstavnica Uprave za kadrove Blaženka Dabanović.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici diplomatskog kora, državnih institucija i nevladinog sektora, kao i brojni predstavnici privrede.