Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 19. maj 2015. 18:55

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa potpredsjednikom Sejma Poljske

Razmijenjena iskustva o ključnim aspektima evropskih integracija i dat osvrt na nekadašnje i sadašnje kriterijume za članstvo u EU

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović i zamjenica predsjednika Odbora Marija Maja Ćatović sastali su se danas sa potpredsjednikom poljskog Sejma Jeržijem Venderlihom (Jerzy Wenderlich).

Sastanak je obilježila razmjena iskustava Poljske i Crne Gore u pregovorima sa EU, pri čemu su se sagovornici saglasili da je u procesu približavanja Uniji važno kontinuirano unapređivanje standarda, koje će dovesti do poboljšanja kvaliteta života građana, a time i do njihove veće podrške Uniji. Potpredsjednik poljskog Sejma Jerži Venderlih je kazao da su na početku skepsu povodom pristupanja EU iskazivali poljoprivrednici, imajući u vidu širok spektar pravila u oblasti poljoprivrede i sigurnosti hrane koje je trebalo prihvatiti. On je istakao da je u procesu pregovora, Poljska usvajala i do 750 zakona godišnje, a da je danas dostigla 66-68% ekonomskog i društvenog standarda „starih“ država članica i da se razvija najbrže od svih članica EU.

Predsjednik Odbora Slaven Radunović predstavio je trenutno stanje u pristupnim pregovorima  Crne Gore sa EU, istakavši da je otvoreno ukupno 18 pregovaračkih poglavlja, a da se uskoro očekuje otvaranje još dva. On je dodao da je Crna Gora u boljoj poziciji od tadašnje Poljske u procesu pregovora, jer se već skoro 10 godina pri usvajanju zakona vodi računa o usklađenosti  sa pravnom tekovinom. Ipak, on je kazao da su pred Crnom Gorom znatno teži izazovi, imajući u vidu administrativne kapacitete, ali i pooštrene kriterijume nakon ranijih talasa proširenja.

Zamjenica predsjednika Odbora Marija Maja Ćatović kazala je da u procesu političkih i ekonomskih reformi, Skupština ima važnu ulogu kroz usklađivanje zakona, a sve u cilju dostizanja kvaliteta života država članica, pa i onih srednje i istočne Evrope koje su prije 10 godina uspješno dovršile proces pristupanja. Ona je dodala da se Crna Gora ugleda na poljska iskustva u pogledu korišćenja pretpristupnih sredstava, imajući u vidu da je Poljska prepoznata kao država koja je putem različitih programa, danas spojenih u IPA program, uspjela da ekonomski transformiše svoje društvo.

Sagovornici su se saglasili da je kvalitetno sprovođenje standarda EU ključni aspekat uspješnog puta ka članstvu, a potpredsjednik poljskog Sejma je izrazio zadovoljstvo razmjenom iskustva sa predsjedavajućima Odboru, koji je ocijenjen kao parlamentarna lokomotiva na putu Crne Gore ka EU.

Pored potpredsjednika Sejma, sastanku su prisustvovali i zamjenik šefa Biroa za međunarodne poslove poljskog Sejma Bogdan Janovski i otpravnik poslova u Ambasadi Republike Poljske u Crnoj Gori Pavel Lacki (Paweł Łącki).