Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 01. jun 2015. 15:02

Počelo 53. plenarno zasijedanje Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije – COSAC

Parlamentarci diskutovali o ključnim prioritetima tokom predśedavanja Letonije, energetskoj politici EU i budućnosti trgovinske politike i transatlantskih odnosa

U Rigi je danas, u okviru letonskog predśedavanja Evropskoj uniji, otpočelo plenarno zasijedanje Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije – COSAC. Konferenciju je vodila Lolila Čigane (Lolita Čigāne), predśednica Odbora za evropske poslove letonskog Sejma, a Skupštinu Crne Gore su predstavljali predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović i članica Odbora Nada Drobnjak.

Zasijedanje je otvorila Inara Murniece (Ināra Mūrniece), predśednica Sejma Republike Letonije, koja je istakla da je parlamentarna rasprava jedan od ključnih mehanizama za pronalaženje rješenja za izazove koji su pred Unijom, kao što su stanje u ekonomiji, energetska nezavisnost i bezbjednosni problemi u evropskom suśedstvu. U uvodnom dijelu, parlamentarcima se obratila premijerka Letonije Laimduata Straujuma (Laimdota Straujuma), koja je predstavila tri prioriteta predśedavanja: Konkurentna, Digitalna i Aktivna Evropa. U cilju stvaranja konkurentne Unije, ona je istakla rad na uspostavljanju Evropskog fonda za strateška ulaganja, koji će olakšati sprovođenje važnih projekata, te pomoći privlačenje investicija u oblasti informacionih tehnologija, telekomunikacija i energetike. Pored toga, naglasila je značaj uspostavljanja Energetske unije, kao ključnog odgovora ne samo na geopolitička dešavanja u svijetu, već i na potrebu za jačanjem energetske nezavisnosti. Ostvarivanjem cilja digitalne Evrope, kazala je Straujuma, Letonija želi da doprinese stvaranju jačeg i koherentnijeg sistema zaštite podataka, uspostavljanju pouzdanog digitalnog tržišta, te smanjenju cijena rominga u okviru EU. Aktivna Evropa, kao treći prioritet, odnosi se na politiku suśedstva, jačanje odnosa sa državama Istočnog partnerstva, te na unapređenje transatlantskih odnosa, istakla je Straujuma i dodala da je, u skladu sa nedavnim dešavanjima u Evropi, Letonija reagovala uvrstivši u prioritete predśedavanja i izazove poput terorizma i radikalizma, ilegalnih imigracija i sajber kriminala.

Zasijedanje je nastavljeno sesijom u okviru koje su razmatrana proceduralna pitanja, te predstavljen 23. Polugodišnji izvještaj COSAC-a. Zatim je uslijedila rasprava na temu energetske politike EU, na kojoj su govorili Maroš Ševčovič, potpredśednik Evropske komisije za Energetsku uniju, Jerži Buzek (Jerzy Buzek), predśednik Odbora za industriju, istraživanje i energiju Evropskog parlamenta, kao i Petr Hlobil, predśednik organizacije 10 Zelenih. Na sesiji je istaknuto da su za uspostavljanje Energetske unije neophodni snažan investicioni okvir, predvidljivo zakonodavstvo i evropsko liderstvo. U tom pogledu, ocijenjeno je da EU još uvijek nije uspostavila zdravu investicionu klimu, što direktno utiče na energiju i transport. Govornici su podśetili i na potrebu energetske diverzifikacije i jačanja saradnje sa državama suśedstva preko Energetske zajednice, ali i na potrebu unapređenja energetske efikasnosti, u susret Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP21) koja će se održati u decembru u Parizu.

Na sesiji na temu trgovinske politike EU govorili su Sesilija Malstrom (Cecilia Malmström), evropski komesar za trgovinu i Artis Pabriks, član Odbora za međunarodnu trgovinu Evropskog parlamenta. U toku sesije je istaknuta važnost unapređenja saradnje sa SAD-om i Kanadom, kroz potpisivanje sporazuma o Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu (TTIP) i Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma (CETA), usmjerenih na ukidanje tarifa i uspostavljanje slobodne trgovine. Govornici su naglasili da će ovi sporazumi doprinijeti rastu izvoza i zaposlenosti, ali i aktivnostima malih i srednjih preduzeća. Sesija je bila prilika za razmjenu mišljenja o sadržaju tih sporazuma, te za razjašnjavanje nedoumica o implikacijama njihove primjene.

Zasijedanje će biti završeno śutra, raspravom o budućnosti parlamentarne kontrole u pitanjima EU, uspostavljanju tzv. „zelene karte“ u cilju unapređenja političkog dijaloga, kao i o višegodišnjem programu rada Evropske komisije i ulozi nacionalnih parlamenata.