Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 10. jun 2015. 17:17

Predśednik Odbora za evropske integracije boravi u službenoj pośeti poljskom Sejmu – prvi dan

Istaknuta podrška Poljske Crnoj Gori na njenom putu ka EU

U okviru službene pośete poljskom Sejmu, predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović susreo se sa potpredśednikom Sejma Eugeniušom Gžeščakom (Eugeniusz Grzeszczak), kao i sa predśednikom i članovima Odbora za nacionalne i etničke manjine Mironom Sičom (Miron Sycz), Eugeniušom Čikvinom (Eugeniusz Czykwin), Rižardom Galom (Ryszard Galla) i Danutom Pietraževskom (Danuta Pietraszewska). Pored toga, organizovana je prezentacija na temu uloge Sejma u pristupnom periodu, koju je obilježio osvrt na ulogu Parlamenta i tadašnjeg Odbora za evropske integracije u procesu pregovora, posebno u pogledu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa evropskom pravnom tekovinom, ali i djelovanje Sejma u odnosu na Vladu.

U godini koja je za Poljsku jubilarna u pogledu ulaska u Evropsku uniju i uvođenja višepartijskog sistema, potpredśednik Parlamenta Gžeščak je istakao da rezultati cost – benefit analize dosadašnjeg rada idu u prilog posvećenosti države, te ukazuju da su izazovi uspješno prevaziđeni, ali i da je Poljska od ulaska u Uniju znatno napredovala. Ističući dobre bilateralne odnose dva parlamenta, Gžeščak je naglasio da Crna Gora ima podršku Poljske na njenom putu ka EU i može da računa na pomoć u oblastima u kojima je ona potrebna. 

U svom obraćanju potpredśedniku Sejma, predśednik Radunović je kazao da je Crna Gora u drugačijoj poziciji u aktuelnoj fazi pristupanja od one koju je imala Poljska, ukazujući na novi pristup koji je Evropska komisija uvela, a koji se tiče otvaranja poglavlja 23 i 24 na početku pregovora i zatvaranje istih na samom kraju procesa. On je dodao da uspjeh evropskih integracija Crne Gore zavisi od političke volje za uvođenjem vladavine prava, kao bitnog preduslova za sprovođenje svih reformi u društvu. Tom prilikom pohvalio je požrtvovanost crnogorske administracije, koja je mala, ali koja uspješno odolijeva svim izazovima koji se javljaju kroz različita pregovaračka poglavlja. Takođe, Radunović je istakao da je iskustvo Poljske dragocjeno za Crnu Goru u smislu da je Poljska, kao najveća slovenska zemlja u EU, primjer države koja je uspješno okončala proces pristupanja i spremna ušla u EU.

Na sastanku sa članovima Odbora za nacionalne i etničke manjine, predśedavajući Miron Sič kazao je da značaj ovog radnog tijela leži u donošenju odluka konsenzusom, zasnovanom na međusobnom povjerenju članova koji su i sami pripadnici različitih nacionalnih manjina u Poljskoj. Kao najveći uspjeh Odbora, Sič je istakao donošenje Zakona o nacionalnim i etničkim manjinama i nacionalnom jeziku, koji je definisao postojanje ukupno 9 nacionalnih, 4 etničke manjine i jedan regionalni jezik – kašupski. Donošenju pomenutog zakona prethodilo je desetogodišnje pregovaranje, ali je značajno doprinio učešću manjina u lokalnim samoupravama, posebno u procesu donošenja odluka, zaključio je Sič.

Govoreći o pitanju manjina u Crnoj Gori, Radunović je kazao da je Crna Gora ustavom određena kao građanska država, koju karakteriše multikulturalnost i kao takva poznaje principe afirmativne akcije u pogledu ostvarivanja određenih prava.

Osim pomenutih sastanaka, predśednik Radunović susreo se i sa predśednikom Grupe prijateljstva Poljske i Crne Gore Anžejom Ožehovskim (Andrzej Orzechowski) i članovima Marekom Lapinskim (Marek Lapinski) i Alisijom Dabrovskom.

Śutra se očekuju sastanci sa predśedavajućima odboru za evropske poslove Sejma i Senata, Odborom za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku, kao i sastanak sa direktorkom Direkcije za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske.