Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 16. jun 2015. 15:05

Članovi Odbora za evropske integracije održali sastanak sa predśednikom i članovima Grupe prijateljstva Crne Gore i Francuske

Saradnja sa drugim kandidatima za članstvo, kao i sa novim državama članicama EU, korisna je za razmjenu iskustava i primjenu najboljih praksi u procesu pristupanja Uniji

Članovi Odbora za evropske integracije susreli su se danas sa delegacijom Grupe prijateljstva za saradnju Skupštine Crne Gore i Parlamenta Francuske, koji borave od 15. do 18. juna u službenoj pośeti Crnoj Gori.

Predśednik Odbora Slaven Radunović predstavio je funkciju ovog radnog tijela, kroz trenutne aktivnosti i nadležnosti predviđene Poslovnikom Skupštine i Rezolucijom o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u EU, i u tom smislu posebno istakao nadzornu ulogu Odbora. Radunović je istakao da su pred Crnom Gorom jednako složeni zahtjevi kao i pred državama aspirantima sa znatno većom administracijom, ali da zbog toga država nastoji da iskoristi pozitivna iskustva drugih, kako bi uz poštovanje crnogorskih specifičnosti, po principu naučenih lekcija brže i efikasnije napredovala. On je dodao da proces pristupanja nije elitistički već proces svih građana, u čemu je i smisao nadzorne uloge, koju Odbor ostvaruje kroz davanje sugestija Vladi prilikom usvajanja pregovaračkih pozicija. Tom prilikom ukazao je na činjenicu da su dosadašnje izmjene pozicija bile rezultat konsenzualnog odlučivanja članova Odbora.

U svom obraćanju domaćinima, predśednik Grupe prijateljstva iz Nacionalne skupštine Francuske Patris Veršer kazao je da Odbor za evropske integracije, s obzirom na problematiku kojom se bavi i fazu pregovora u kojoj se Crna Gora nalazi, predstavlja najvažnije radno tijelo Skupštine. On je naročito pozdravio praksu uspostavljanja saradnje sa drugim državama regiona koje su u procesu pristupanja, kao i sa novim članicama EU, u cilju razmjene iskustava i primjene najboljih praksi. Dodao je da su uslovi za članstvo u Uniji strožiji sa svakim novim talasom proširenja, što proizilazi iz iskustava stečenih u najnovijim procesima pristupanja.

U toku sastanka, članovi francuske delegacije su se interesovali za uticaj korišćenja eura na nacionalnu ekonomiju i trgovinske odnose, kad će biti otvorena preostala pregovaračka poglavlja, kao i za to da li je novi pristup EU, po kojem pregovori počinju otvaranjem poglavlja iz oblasti vladavine prava, za Crnu Goru ograničavajući ili ipak garantuje uspjeh u procesu pregovora. Članovi Odbora bili su saglasni u stavu da stavljanje fokusa na poglavlja 23 i 24 doprinosi kvalitetnijem sprovođenju neophodnih reformi, a time i bržem napredovanju Crne Gore ka članstvu u EU.

Na sastanku su učestvovali predśednik Grupe prijateljstva Patris Veršer (Patrice Verchère), potpredśednik Grupe prijateljstva Filip Goslan (Philippe Gosselin), članica Odbora za održivi razvoj i prostorno planiranje Florens Delani (Florence Delaunay) i članica Odbora za odbranu i oružane snage Nacionalne skupštine Francuske Ženevjev Goslan-Fleri (Geneviève Gosselin-Fleury), kao i ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori Veronik Brimo (Véronique Brumeaux). Iz Odbora za evropske integracije, pored predśednika Radunovića, na sastanku su učestvovali zamjenica predśednika Marija Maja Ćatović i članovi Odbora: Srđa Popović, Šefkija Murić, Nada Drobnjak, Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu.