Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 03. septembar 2015. 18:15

Održan bilateralni sastanak odbora za evropske integracije parlamenata Crne Gore i Srbije

Razmijenjena iskustva u procesu pregovora sa EU i istaknuti predlozi za produbljivanje međusobne saradnje

Odbor za evropske integracije Skupštine Crne Gore i Odbor za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije održali su danas bilateralni sastanak, na temu dinamike pregovaračkog procesa i korišćenja IPA sredstava u svrhu sprovođenja reformi na putu ka EU.

U prvom dijelu sastanka, predśednici dva odbora predstavili su iskustva parlamenata Crne Gore i Srbije u procesu razmatranja pregovaračkih pozicija, kao i različite prakse povodom sprovođenja provjere usklađenosti zakona sa zakonodavstvom EU. U toku diskusije, bilo je riječi o potrebi jačanja nadzorne uloge odbora, imajući u vidu da reforme na koje se države kandidati obavezuju u toku pregovaračkog procesa utiču na sve aspekte života građana. Učesnici su se saglasili o potrebi daljeg jačanja saradnje dva odbora, kroz sastanke i konferencije, ali i kroz konkretne projekte.

Sastanak je bio prilika i za susret sa Edinom Koljenovićem, programskim direktorom NVO Građanska alijansa, koji je govorio o ulozi civilnog sektora u procesu pregovora. Učesnici su se saglasili o važnosti produbljivanja međusobne saradnje, ali i o potrebi jasnijeg definisanja uloge parlamenata i nevladinih organizacija u pregovaračkom procesu.

Drugi dio sastanka bio je posvećen diskusiji o aktivnostima odbora za evropske integracije u korišćenju IPA sredstava. Emil Atanasovski, predstavnik Vestminsterske fondacije za demokratiju, predstavio je novine u novoj finansijskoj perspektivi, odnosno IPA II, kao i makedonska iskustva u korišćenju sredstava putem decentralizovanog upravljanja. Kazao je da suštinska razlika između prethodnog i aktuelnog programa podrazumijeva fleksibilnost koju pruža IPA II, a koju odlikuje mogućnost obezbjeđivanja dodatnih sredstava državama koje adekvatno koriste pomoć pretpristupnih fondova.

U okviru programa, delegacija se susrela i sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, koji su bliže predstavili rad pregovaračke strukture, kao i ulogu Ministarstva i glavnog pregovarača, koji koordinira cijelim procesom.

Ova aktivnost je podržana kroz projekat „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije“, koji sprovode Narodna skupština Republike Srbije i UNDP, uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, kao i kroz Program za Zapadni Balkan Vestminsterske fondacije za demokratiju, kroz podršku Mreži parlamentarnih odbora za finansije, ekonomiju i evropske integracije parlamenata Zapadnog Balkana.

Delegaciju Skupštine Crne Gore činili su: predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović i članovi Odbora Marija Maja Ćatović, Azra Jasavić, Obrad Mišo Stanišić, Koča Pavlović i Šefkija Murić.

Delegaciju Narodne skupštine Republike Srbije činili su: predśednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić i članovi Odbora Gordana Čomić, Dušica Stojković i Ivan Bauer.