Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 08. septembar 2015. 20:36

XXV Ekonomski forum u Krinjici – prvi dan

Forum otvorili predsjednici Poljske, Hrvatske i Makedonije

U gradu Krinjica - Zdroj (Krynica-Zdrój) u Poljskoj danas je otvoren XXV Ekonomski forum, multidisciplinarna platforma za razmjenu mišljenja iz oblasti politike, ekonomije, međunarodnih odnosa, bezbjednosti, energetike, zdravlja i inovacija. Na Forumu učestvuje predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović.

Forum je otvoren plenarnom sesijom na temu „Prema otpornoj Evropi, strategije za budućnost“, na kojoj su govorili Anžej Duda (Andrzej Duda), predsjednik Republike Poljske, Đorđe Ivanov (Gjorge Ivanov), predsjednik Republike Makedonije i Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, dok je moderator bio Zigmund Berdihovski (Zygmunt Berdychowski), predsjednik Programskog savjeta Ekonomskog foruma.

Predsjednik Poljske istakao je u svom govoru da se Evropa trenutno suočava sa nizom izazova, od kojih su najznačajniji kriza u Eurozoni, rat i politička nestabilnost u Ukrajini, kao i nepovoljan demografski trend i pad konkurentnosti evropske privrede. U tom pogledu, EU treba da radi na jačanju jedinstva između država članica, unapređivanju unutrašnje i spoljne bezbjednosti, ali i na samim institucijama Unije i principima na kojima je nastala. Duda je istakao da je najveći potencijal EU u politici proširenja, odnosno nastavku pregovora sa državama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Predsjednik Makedonije kazao je da se u zemljama Zapadnog Balkana EU doživljava kao akter koji će doprinijeti snažnoj transformaciji država regiona, što se pokazuje kroz doprinos Unije izgradnji dobrosusjedskih odnosa. Dodao je da članstvo u Uniji ne predstavlja cilj sam po sebi, već su pregovori proces kojim će se države Zapadnog Balkana približiti evropskim standardima. U kontekstu izbjegličke krize, Ivanov je napomenuo da Evropa treba da se bavi uzrocima koji su proizveli nestabilnost na Bliskom Istoku, a ne samo njenim efektima.

Predsjednica Hrvatske izrazila je stav da na trenutnu krizu identiteta, vizije i liderstva u EU treba odgovoriti odlučnim akcijama i pronalaženjem rješenja, u skladu sa idealima na kojima EU počiva. Dodala je da Unija treba da ojača svoju poziciju na globalnoj sceni, unaprijedi konkurentnost i postane centar ekonomskog razvoja, te ojača Eurozonu, umjesto da dozvoli da zajednička valuta postane njena slaba tačka. Dodatno, jačanje saradnje između država na Baltičkom i Jadranskom moru osnažiće i samu Uniju, zaključila je ona.

U nastavku radnog dana, u okviru teme „Biznis i menadžment“, održana je panel diskusija na temu „Euro u Evropi, kako se danas posmatra zajednička valuta?“. Više panelista izrazilo je stav da je zajednička valuta izuzetno važna za rast konkurentnosti Evrope, ali su se čule i ideje o potrebi stvaranja bankarske unije, koja podrazumijeva postavljanje jasnih pravila i dijeljenje rizika. Panelisti iz Letonije i Litvanije govorili su o iskustvima dvije najnovije članice Eurozone, a bilo je riječi i o grčkoj krizi, u kontekstu izgradnje povjerenja između države i njenih kreditora. Iznijet je stav i da je uredan izlazak države iz Eurozone moguć, uz saradnju svih uključenih aktera.

Forum organizuje Institut za istočne studije, a okuplja više od 3000 učesnika iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država.