Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 09. septembar 2015. 15:58

XXV Ekonomski forum u Krinjici - drugi dan

Učesnici saglasni o potrebi kreiranja sveobuhvatne evropske bezbjednosne strategije

Drugog dana Ekonomskog foruma u poljskom gradu Krinjica - Zdroj (Krynica-Zdrój) održano je više panel diskusija iz oblasti politike, bezbjednosti, ekonomije, marketinga, energije i klimatskih promjena.

Panel diskusija na temu „Saradnja EU na pitanjima unutrašnje bezbjednosti“ odnosila se na trenutne izazove evropskoj bezbjednosti, koji se prije svega ogledaju u aktuelnoj izbjegličkoj krizi, dešavanjima u Ukrajini, ali i u novim oblicima transgraničnog kriminala. Istaknuto je da EU treba da radi na koherentnoj i sveobuhvatnoj bezbjednosnoj politici, umjesto da se države članice drže svojih partikularnih interesa. Imajući u vidu postojanje planova određenih članica o podizanju ograda prema suśedima EU, treba pronaći kompromisno rješenje, te u isto vrijeme očuvati i bezbjednost i principe Šengenskog sporazuma.

U okviru panela „Destabilizacija šire Evrope, unutrašnji i spoljni faktori“, istaknuta je specifičnost novog vremena u kojem je sukob privatizovan, odnosno se ne odvija više samo između država, već i između država i ne-državnih tvorevina, što stvara potrebu za definisanjem drugačijih pristupa pitanju bezbjednosti. Bilo je riječi i o odnosu Evropske unije i Rusije u kontekstu dešavanja u Ukrajini i Siriji, ali i o važnosti aktivnijeg uključivanja Ujedinjenih nacija u globalna bezbjednosna pitanja.

U nastavku radnog dana, održana je panel diskusija „Evropska bezbjednost istok – jug, kako napredovati prema strateškoj konvergenciji?“, na kojoj je bilo riječi o potrebi preduzimanja konkretnih koraka u cilju definisanja i implementacije evropske sigurnosne strategije, te jačanja solidarnosti između država članica. Panelisti su se saglasili o potrebi snažnije saradnje sa Rusijom u borbi protiv takozvane Islamske države, imajući u vidu da ona predstavlja globalnu prijetnju.

Na Ekonomskom forumu, koji po 25. put organizuje Institut za istočne studije, učestvuje predśednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Slaven Radunović.