Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 10. septembar 2015. 13:49

Završen XXV Ekonomski forum u Poljskoj

Istaknuta važnost saradnje država Zapadnog Balkana na zajedničkim infrastrukturnim projektima

Posljednjeg dana Ekonomskog foruma u poljskom gradu Krinjica-Zdroj (Krynica-Zdrój), u okviru tematskog bloka „Evropa i svijet“, održana je panel diskusija na temu „Evropska perspektiva za Balkan: solidna politika za stabilnost i prosperitet“, na kojoj su govorili Slaven Radunović, predśednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, Danilo Tirk (Danilo Türk), profesor prava i bivši predśednik Republike Slovenije, Mirza Ustamujić, predśednik Izvršnog odbora Američko-bosanske fondacije i Endrju Mekdauel (Andrew MacDowall), ekonomski korespondent i analitičar. Moderator diskusije bio je Nenad Radičević, korespondent Politike za Njemačku.

U okviru svog izlaganja, Radunović je predstavio trenutnu fazu pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom, istakavši da je sa 20 otvorenih pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, Crna Gora ostvarila najveći napredak u ovom procesu. Kao zemlja koja je prva otvorila pregovore u skladu sa novim sistemom, koji u fokus pažnje postavlja vladavinu prava, Crna Gora je posvećena pružanju podrške suśedima, koji će takođe proći kroz ovaj proces, kazao je Radunović. Dodao je da državi predstoje značajni izazovi koji se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, gdje je osim administrativnih i tehničkih kapaciteta ključna politička volja. Radunović je zaključio stavom da se od EU očekuje svesrdna i iskrena podrška, uz jasno ukazivanje na oblasti u kojima država treba da pruži dodatne napore i istrajavanje na ispunjavanju zacrtanih ciljeva, u interesu svih crnogorskih građana.

Danilo Tirk je ukazao na značaj mehanizama kojima se unapređuje saradnja između država Zapadnog Balkana, od kojih je najprominentniji Berlinski proces. U pogledu buduće politike EU prema Balkanu, kazao je da Balkan treba posmatrati kao intrinzični dio Evrope. U tom pogledu, treba povećati nivo investicija EU u regionu, te na pravilan način odgovoriti na zahtjeve za azil koji dolaze sa Balkana – stvoriti ambijent za otvaranje radnih mjesta, čime će se broj tražioca azila smanjiti, ali i kreirati dugoročne projekcije zapošljavanja osoba iz regiona u Uniji, u skladu sa potražnjom na evropskom tržištu rada.

Mirza Ustamujić predstavio je političko-ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, izrazivši nadu u mlade generacije kao generatore društvenih promjena u državi. Dodao je da države Zapadnog Balkana treba zajedno da rade na konkretnim projektima, te u tom smislu pozdravio rezultate konferencije o Zapadnom Balkanu koja je održana u Beču u avgustu, gdje su donijeti zaključci o saradnji u oblasti izgradnje infrastrukture.

Endrju Mekdauel je podśetio da je novi pristup EU u pregovorima sa državama Zapadnog Balkana, koji se fokusira na vladavinu prava, kreiran shodno iskustvima EU u posljednjim talasima proširenja. Dodao je da regionalni akteri, poput Slovenije i Hrvatske, treba da igraju još snažniju ulogu u podržavanju država Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU, imajući u vidu snažne kulturne i jezičke veze. Mekdauel je podśetio da se saradnja najbolje unapređuje kroz trgovinu, te pozvao države Zapadnog Balkana da rade na unapređivanju međusobnih trgovinskih veza, ali i odnosa sa najbližim evropskim susjedima.

U okviru diskusije, učesnici su se interesovali za odnose država Zapadnog Balkana sa Rusijom, napredak Makedonije u procesu integracija, kao i za mogućnosti jačanja investicionog potencijala regiona.

XXV Ekonomski forum okupio je više od 3000 učesnika iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država.