Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 23. decembar 2015. 14:32

Održana 40. śednica Odbora za evropske integracije

Razmotreno više izvještaja o procesu evropskih integracija i dato pozitivno mišljenje

Odbor za evropske integracije na danas održanoj śednici razmotrio je i većinom glasova dao pozitivno mišljenje na Treći polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU za period januar – jun 2015, te naŠesti i Sedmi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, za period april - septembar 2015.

Članovi Odbora upoznali su se i sa Drugim i Trećim kvartalnim izvještajem o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore EU za period 2015 – 2018, te sa Prilogom Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za period 1. april – 1. septembar 2015.

Pomenute izvještaje predstavio je glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i tom prilikom prisutne članove upoznao sa aktivnostima koji doprinose dinamici pregovaračkog procesa, a koje su usmjerene jačanju političkog dijaloga sa predstavnicima Evropske unije i u konačnom imaju za cilj otvaranje novih pregovaračkih poglavlja i zatvaranju do sada otvorenih.

Govoreći o obavezama iz Programa pristupanja Crne Gore u EU, predśedavajuća śednici i zamjenica predśednika Odbora Marija Maja Ćatović pozdravila je ažurnost nadležnih institucija i izrazila očekivanje da će stepen realizacije zakonskih i podzakonskih akata i strateških dokumenata sa dosadašnjih 88%, odnosno 98% dostići stoprocentnu realizaciju do kraja godine. Pored toga, iznijela je i sugestije za detaljnije izvještavanje o pojedinim komponentama IPA instrumenta u okviru kvartalnih izvještaja.

Pored navedenih izvještaja, članovi Odbora su se, u prisustvu direktora Direkcije za Evropu u Generalnom direktoratu za bilateralne poslove Miroslava Šćepanovića, upoznali sa godišnjom Informacijom o bilateralnoj saradnji Crne Gore sa državama članicama EU. Šćepanović je 2015. godinu okarakterisao kao jednu od najuspješnijih kada je u pitanju isticanje pozitivne uloge Crne Gore na međunarodnom planu i potvrda njene stabilne pozicije u regionu. U uslovima ne samo izbjegličke, već i ekonomske krize koja traje već nekoliko godina u Evropi, ali i eskalacije sukoba u bezbjednosnom smislu, Crna Gora je afirmisala svoja evropska nastojanja, zaključio je Šćepanović.

Na śednici je najavljeno da se u prvom kvartalu 2016. godine očekuje finalizovanje nacrta pregovaračkih pozicija za poglavlja 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, na koje će svoje mišljenje dati i Odbor za evropske integracije.