Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 11. mart 2016. 16:12

Održana 45. śednica Odbora za evropske integracije

Usvojen Izvještaj o radu za 2015. godinu i Plan rada za 2016. godinu

Na danas održanoj śednici, Odbor za evropske integracije jednoglasno je usvojio Izvještaj o radu za 2015. godinu i Plan rada za 2016. godinu. Zamjenica predśednika Odbora i predśedavajuća śednici, Marija Maja Ćatović podśetila je na rad Odbora tokom 2015. godine, te istakla sadržaj održanih śednica, koji se uglavnom odnosio na nacrte pregovaračkih pozicija, izvještaje o aktivnostima i ispunjavanju obaveza iz procesa evropskih integracija, izvještaje o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i informacije o korišćenju sredstava IPA, kao i saslušanja u vezi sa ispunjavanjem preporuka POSP-a. Tokom prethodne godine, održano je ukupno 25 konsultativnih saslušanja, u dijelu nadzorne uloge Odbora, razmotrena i jednoglasno su usvojena 3 nacrta pregovaračkih pozicija, te 7 izvještaja o pregovaračkim poglavljima.

Kada je riječ o planiranim aktivnostima za 2016. godinu, Plan rada prati dinamiku djelovanja Odbora u prošloj godini, ali je usklađen i sa Planom rada Vlade za ovu godinu. Kao primarni cilj u radu Odbora ostaje nadgledanje toka pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i svih aktivnosti vezanih za proces evropskih integracija.Novina koja je predložena i potom prihvaćena je da Odbor na posebnim śednicama, na polugodišnjoj osnovi, razmatra i izvještaje o realizaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24, što je utvrđeno i Planom rada Vlade za tekuću godinu.

Članovi su izrazili zadovoljstvo postignutim, ali i dali sugestije za unapređenje rada Odbora, posebno u dijelu promocije ovog radnog tijela, ali i saradnje sa civilnim sektorom, najviše u pogledu informisanja u vezi za korišćenjem pretpristupnih fondova.