Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 15. april 2016. 19:43

Održana 47. śednica Odbora za evropske integracije

Razmotreno više dokumenata o procesu evropskih integracija i dato pozitivno mišljenje

Odbor za evropske integracije na danas održanoj śednici razmotrio je i jednoglasno podržao Četvrti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period jul – decembar 2015. godine i Osmi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period oktobar - decembar 2015. godine.

Pomenute izvještaje predstavio je glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i tom prilikom prisutne članove upoznao sa aktivnostima koje doprinose dinamici pregovaračkog procesa i u konačnom imaju za cilj otvaranje novih pregovaračkih poglavlja i zatvaranje do sada otvorenih poglavlja. Osim toga, govorivši o napretku pregovora u određenim poglavljima, ambasador Pejović je istakao da je Crna Gora u decembru 2015. godine otvorila dva nova poglavlja, 14 – Saobraćajna politika i 15 – Energetika, a da je u pogledu ispunjavanja završnih mjerila najviše napredovala u poglavljima  7 – Intelektualna svojina, 10 – Informatičko društvo i mediji i 30 – Vanjski odnosi.

Članovi Odbora upoznali su se i sa Četvrtim kvartalnim izvještajem o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2015 - 2018; zatim Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2016 - 2018. godine; Izvještajem o realizaciji Akcionog plana za 2015. godinu za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014-2018 i konačno, Akcionim planom za 2016. godinu za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014-2018.

Govoreći o obavezama iz Programa pristupanja Crne Gore u EU, predśedavajuća śednici i zamjenica predśednika Odbora Marija Maja Ćatović izrazila je zadovoljstvo u odnosu na stoprocentu realizaciju obaveza kako od strane značajnog broja institucija tako i u okviru velikog broja poglavlja. Kada je riječ o uspješnosti realizacije obaveza u IV kvartalu 2015. godine, od ukupno 95 planiranih zakona i podzakonskih akata realizovano je 65%. Za period 2016-2018. godine, planirana je realizacija 137 zakona.

Konačno, tokom rasprave o akcionim planovima vezanim za Strategiju informisanja javnosti o procesu pristupanja, bilo je riječi o planiranim aktivnostima u pogledu promocije i edukacije građana, među kojima je i ovogodišnje obilježavanje Dana Evrope.