Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 02. septembar 2013. 11:22

Obilježavanje šezdesete godišnjice od stupanja na snagu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda

Odbor za ljudska prava i slobode, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i NVO “Građanska alijansa”, povodom obilježavanja šezdesete godišnjice od stupanja na snagu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, održaće Konferenciju za štampu u Skupštini Crne Gore, 3. septembra 2013. godine, sa početkom u 11 sati, u Plavoj sali Skupštine Crne Gore.


NVO “Građanska alijansa” (GA) u saradnji sa Skupštinom Crne Gore i Institucijom Zaštitnika ljudskih prava i slobode Crne Gore organizuje svečano obilježavanje šezdesete godišnjice od stupanja na snagu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, dr Halil Duković, na poziv NVO “Građanska alijansa” govoriće na Konferenciji povodom obilježavanja šezdesete godišnjice od stupanja na snagu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Takođe, na Konferenciji će govoriti Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, Alberto Cammarata, predstavnik Evropske komisije u Crnoj Gori i šef Sektora za politiku, evropske integracije i privredu, kao i Koordinator programa ljudskih prava u NVO “Građanska alijansa”, Milan Radović.
Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda je potpisana u Rimu 4. novembra 1950. godine, a stupila je na snagu 3. septembra 1953. godine i predstavlja jedan od najvažnijih dokumenata iz oblasti ljudskih prava.
Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, 1959. godine je ustanovljen Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Sud odlučuje o predstavkama pojedinaca Ili država u kojima se navodi da je došlo do povrede građanskih i političkih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Od 1998. godine ovaj Sud zasijeda kao stalni sud i do sada je donio više od 10.000 presuda koje su obavezujuće za države na koje se odnose i dovele su do toga da vlade mijenjaju svoje zakone i adminsitrativne prakse u nizu oblasti.
Crna Gora je 11. maja 2007. godine postala punopravna članica Savjeta Evrope.

Konferenciji za štampu prisustvovaće i članovi Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE, predstavnik Vlade, predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kao i predstavnici NVO-a.