Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 19. septembar 2013. 14:39

Javna rasprava na temu “IPA 2014 – 2020 i inkluzija Roma i Egipćana u Crnoj Gori”

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i Institut za otvoreno društvo iz Budimpešte održaće Javnu raspravu na temu “IPA 2014 – 2020 i inkluzija Roma i Egipćana u Crnoj Gori”. Javna rasprava će se održati u petak, 27. septembra 2013. godine, sa početkom u 12 sati, u Plavoj sali Skupštine Crne Gore.

Javna rasprava predstavlja dio MtM Programa (Making the Most of EU Funds for Roma) koji finansira Fondacija za otvoreno društvo, a implementira CEDEM u partnerstvu sa nevladinim organizacijama “Humanitarac” i “Centar za romske inicijative” i posvećena je novim mogućnostima i izazovima u socijalnoj inkluziji romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji. 
Javna rasprava ima za cilj da okupi sve aktere u procesu pristupanja Evropskoj uniji i inkluziji romske zajednice i doprinese pokretanju konstruktivnog dijaloga o efektima implementacije pretpristupnih fondova za tekući programski period 2007 - 2013, kao i da doprinese sagledavanju mogućnosti za unaprjeđenje zaštite prava i sloboda romske zajednice u okviru novog pristupa planiranju i implementaciji pretpristupne podrške za period 2014 - 2020.
Uvodna izlaganja na Javnoj raspravi imaće: dr Halil Duković, predśednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, Andre Lys, šef Operativnog sektora u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Nj.E. ambasador Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i nacionalni IPA koordinator, dr Suad Numanović, ministar za ljudska i manjinska prava.
Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode će govoriti o ulozi Odbora za ljudska prava i slobode u zaštiti prava manjinskih zajednica i jačanju društvene kohezije, a šef Operativnog sektora u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori će govoriti o ulozi Evropske unije u Crnoj Gori u unaprjeđenju inkluzije Roma i Egipćana: IPA 2014-2020. Ambasador Aleksandar Andrija Pejović će imati izlaganje na temu “Proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji: Instrument pretpristupne podrške IPA II i inkluzija Roma”, dok će o položaju i zaštiti prava romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori u okviru Dekade inkluzije Roma i procesa evropskih integracija govoriti ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović.
Planirane su dvije sesije na kojima će biti razmotrene sljedeće teme:
- Obrazovna inkluzija Roma i Egipćana- afirmativne akcije za jednak pristup obrazovanju,
- Podsticanje zapošljavanja i socijalnog uključivanja romske i egipćanske zajednice,
- Uloga međunarodne zajednice u inkluziji romske i egipćanske zajednice,
- Kako povezati proces pristupanja EU i inkluziju Roma i Romkinja kroz proces IPA planiranja i programiranja 2014-2020,
- Uloga romskog civilnog sektora u procesu evropskih integracija: pouke iz prakse,
- Uloga lokalnih samouprava u unaprjeđenju inkluzije romske i egipćanske zajednice.
U okviru navedenih sesija, izlaganja će imati: Slavoljub Stijepović, ministar prosvjete, Predrag Bošković, ministar rada i socijalnog staranja, Rastislav Vrbenski, stalni predstavnik UN Programa za razvoj u Crnoj Gori, Ivana Petričević, v.d. generalnog direktora za koordinaciju programa pomoći EU pri Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Muhamed Uković, potpredśednik Nacionalnog savjeta Roma u Crnoj Gori i Rajko Golubović, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore.
Takođe, na Javnoj raspravi će učestvovati: članovi Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, predśednik Odbora za evropske integracije, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva kulture, Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, predstavnici lokalnih samouprava, međunarodnih organizacija sa śedištem u Crnoj Gori i nevladinog sektora.

PROGRAM JAVNE RASPRAVE