Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 25. septembar 2013. 18:28

Održana petnaesta śednice Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore na petnaestoj śednici održao je Kontrolno saslušanje ministra rada i socijalnog staranja, koordinatora Koordinacionog odbora za praćenje realizacije Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica, sa posebnim osvrtom na Kamp Konik I i II, mr Predraga Boškovića na temu: „Realizacija Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica, sa posebnim osvrtom na Kamp Konik I i II”.


Ministar mr Predrag Bošković je podśetio da je u periodu 1998. i 1999. godine Crna Gora na svojoj teritoriji pružila utočište za 140 hiljada izbjeglih i raseljenih, prije svega sa Kosova, što je u tom trenutku predstavljalo četvrtinu njenog stanovništva. Naveo je da su Strategijom definisana dva načina za rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica i to: lokalna integracija i dobrovoljni povratak u zemlju porijekla.
Govoreći o realizaciji Strategije i Akcionog plana za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica sa posebnim osvrtom na Kamp Konik, ministar Bošković je naglasio da su u prošloj godini realizovane gotovo sve mjere, od 42 koliko ih je Akcionim planom za realizaciju Strategije planirano za taj period, dok će osam preostalih biti realizovano u ovoj godini.
Saopštio je da Akcioni plan za ovu godinu predviđa mjere koje se odnose na nove zakonske aktivnosti, ali i intenzivniju regionalnu i međunarodnu saradnju na pronalaženju trajnih i održivih rješenja za raseljene u Crnoj Gori.
Ocijenio je da su napravljeni značajni pomaci u vezi sa rješavanjem statusa raseljenih i interno raseljenih lica, prije svega u oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite pripadnika ove populacije.
Govoreći o statističkim podacima, Koordinator Koordinacionog odbora za praćenje realizacije Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica, sa posebnim osvrtom na Kamp Konik I i II, mr Predrag Bošković je saopštio da su od 7. novembra 2009. do aprila ove godine, izbjeglice i raseljeni podnijeli 9.048 zahtjeva za odobravanje stalnog nastanjenja, od čega je 6016 riješeno, 35 je odbijeno, a ostali su u proceduri. Dodao je da su do sada 962 raseljene osobe dobile državljanstvo Crne Gore, izdate su 122 garancije raseljenima da će steći crnogorsko ukoliko donesu otpust iz državljanstva druge države, a u postupku rješavanja se nalazi 120 zahtjeva. Kada je u pitanju dobrovoljni povratak, 673 osobe, odnosno 103 porodice, zainteresovane su za povratak na Kosovo. Naveo je da je za 46 porodica odobren povratak na Kosovo, a tri su od januara do juna ove godine stekle to pravo.
Istakao je da preko 90 odsto djece iz Kampa Konik ide u školu, a da im je obezbijeđena zdravstvena zaštita kao i crnogorskim državljanima.
Ministar je istakao da će prioritet u narednom periodu biti rješavanje stambenih problema raseljenih i interno raseljenih lica i trajno rješavanje pitanja Kampa Konik I i II. Saopštio je da će do kraja 2013. godine, u sklopu Regionalne inicijative Sarajevski proces, početi izgradnja dva stambena objekta, u Nikšiću i na Koniku. Ministar je naglasio da je Strategijom predviđeno da pitanje Kampa Konik bude trajno riješeno do 2016. godine, a da li će to tako biti ne zavisi samo od Vlade Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja, već i  od toga da li će donatori ispoštovati dogovore i preporuke sa donatorske Konferencije i kojom dinamikom će se odvijati povratak onih koji žele da se vrate na Kosovo.
Ministar je zahvalio na donaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u vrijednosti od 50 hiljada dolara stanovnicima kampa na Vrelima Ribničkim, koji su pretrpjeli veliku materijalnu štetu nakon požara koji je izbjegličko naselje pogodio u julu. U sklopu donacije su dva ambulantna kontejnera, koji su namijenjeni za pružanje osnovnih zdravstvenih usluga stanovnicima Kampa Konik I. Kako su kontejneri već korišćeni, Operativni tim za koordinaciju i praćenje aktivnosti postavljanja kontejnerskog naselja, formirao je komisiju za prijem i  procjenu oštećenja, koju čine predstavnici Vojske Crne Gore i Direkcije za imovinu, navodi se u saopštenju. Kontejneri će biti privremeno locirani u krugu kasarne ,,Masline’’ do završetka neophodnih opravki i opremanja. Saopšio je da je premještanje kampa Konik 2 projekat Vlade Crne Gore i Ambasade USA u Podgorici, kojim će se obezbijedili povoljniji uslovi za život 350 žitelja ovog naselja. Sve aktivnosti oko postavljanja novog kontejnerskog naselja vršiće Direkcija za javne radove, uz obezbijeđena sredstva od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva finansija.
Pitanja koja su postavljena ministru rada i socijalnog stranja odnosila su se na sledeće:
- Da li je naša država zadovoljna odnosom i aktivnostima Vlade Kosova i njihovih nadležnih institucija za rješavanje statusa ovih lica?
- Kakav je odnos međunarodne zajednice prema rješavanju statusa raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori?
- Da li su realizovane sve mjere predviđene Akcionim planom za rješavanje statusa raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na Kamp Konik u prethodnoj godini?
- Da li se time što se rješavanje statusa raseljenih i interno raseljenih lica iz Kampa Konik definiše kao prioritet ostala raseljena i interno raseljena lica na teritoriji Crne Gore dovode u neravnopravan položaj?
-  Da li su raseljena i interno raseljena lica koja borave u Crnoj Gori ravnopravna u zapošljavanju sa crnogorskim državljanima s obzirom da se za zapošljavanje u državnim organima najčešće zahtijeva pośedovanje crnogorskog državljanstva?
- U kojoj mjeri je Ministarstvo rada i socijalnog staranja zadovoljno saradnjom i koordinacijom sa drugim ministarstvima i institucija Crne Gore zaduženim za rješavanje statusa raseljenih i interno raseljenih lica?
- Koliko je do sada sredstava uložena radi rješavanja statusa raseljenih i interno raseljenih lica smještenih u Kampu Konik I i II?
- Da li postoji razlika u stepenu kriminaliteta lica koja borave u Kampu Konik i ostalog stanovništva Crne Gore?
- Kakav je stepen maloljetničke delinkvencije lica iz Kampa Konik u poređenju sa ostatkom stanovništva Crne Gore?
- Koliko raseljenih i interno raseljenih lica koja su dobila crnogorsko državljanstvo je uspjelo dobiti i posao i koji su to poslovi?
Predstavnica Evropske unije u Crnoj Gori, Dawn Adie Brown je ocijenila da su u dosadašnjem periodu ostvareni vidljivi rezultati u rješavanju statusa raseljenih i interno raseljenih lica, posebno onih u Kampu Konik. Pozitivnim je ocijenila činjenicu da skoro 90% iz Kampa Konik pohađa školu, ali je istakla da postoji problem u prevozu te djece do škole, jer za sada postoje samo dva minibusa. Obrazovanjem će se steći preduslovi za zapošljavanje pripadnika ove populacije. Veoma je važna i njihova društvena integracija, za šta je neophodno regulisati i njihov pravni status, a tu posebno važnu ulogu ima  Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer je obezbjeđivanje dokumenata za ova lica i regulisanje pravnog statusa ključno za njihovu integraciju. Saopštila je da je trajno zatvaranje Kampa Konik I i II prioritet, a da će se pažnja posvetiti i rješavanju statusa raseljenih i interno raselejnih lica u drugim opštinama.
Zaključeno je da je pitanje trajnog rješavanja statusa raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori veoma kompleksno i da je neophodna pomoć međunarodne zajednice, kao i zemalja porijekla ovih lica.
Odbor je jednoglasno odlučio da u skladu sa članom 77 stav 2 Poslovnika Skupštine podnese Skupštini  Izvještaj o Kontrolnom saslušanju Koordinatora Koordinacionog odbora za praćenje realizacije Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica, sa posebnim osvrtom na Kamp Konik I i II, ministra  rada  i socijalnog staranja, mr Predraga Boškovića na temu: „Realizacija Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica, sa posebnim osvrtom na Kamp Konik I i II.
Članovi Odbora za ljudska prava i slobode upoznali su se i sa Informacijom o realizaciji Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2012-2018 sa Akcionim planom za  2012.-2013. u  fokusu preporuka GRETA-e (SE) u vezi sa implementacijom Konvencije SE za borbu protiv trgovine ljudima.
Šef Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama je saopštio da je najbitnije istaći da trgovina ljudima u Crnoj gori nema karakter pojave, već se javljaju samo pojedinačni slučajevi. Podśetio je da je Vlada Crne Gore u septembru 2012. godine usvojila novu Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima za period od 2012. do 2018. godine i prateći dvogodišnji Akcioni plan. Novim strateškim dokumentom definisani su ciljevi, načela i pravci u borbi protiv trgovine ljudima i određene su mjere za unapređenje efikasnosti uspostavljenog sistema za borbu protiv trgovine ljudima u javnom, privatnom i civilnom sektoru. Istakao je da Strategija težište stavlja na šest osnovnih oblasti: prevenciju i edukaciju; identifikaciju žrtava trgovine ljudima; pomoć, zaštitu i reintegraciju žrtava; efikasno krivično gonjenje; međunarodnu saradnju i koordinaciju i partnerstvo.  Ciljevi Strategije usklađeni sa relevantnim međunarodnim standardima, ciljevima koje propisuje direktiva Evropskog Parlamenta o prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima, sa preporukama ključnih aktera na međunarodnoj sceni, kao i sa NATO programom borbe protiv trgovine ljudima. Važna novina u odnosu na prethodnu Strategiju je u uvođenju posebnog poglavlja koje je posvećeno ciljevima i mjerama za sprovođenje proaktivne identifikacije potencijalnih žrtava trgovine ljudima kroz veće uključivanje svih institucija koje mogu doći u kontakt sa žrtvom trgovine ljudima. U oblasti prevencije i edukacije Strategijom su definisani ciljevi u pravcu jačanja preventivnih i edukativnih aktivnosti usmjerenih na mlade ljude, posebno grupe u riziku, kao i aktivnosti usmjerene na jačanje stručnih kapaciteta svih ciljnih grupa na polju borbe protiv svih oblika trgovine ljudima.
S obzirom da je identifikacija žrtava trgovine ljudima veoma važna definisane su mjere i aktivnosti koje imaju za cilj razvijanje i unapređenje stručnih vještina od strane predstavnika institucija koji mogu doći u kontakt sa potencijalnim i žrtvama trgovine ljudima, kao i mjere vezane za formiranje mobilnih timova i izradu specifičnih indikatora koji će unaprijediti rad na terenu.
Važnom je ocijenio i pomoć, zaštitu i reintegraciju žrtava gdje se preduzimaju značajne aktivnosti na institucionalnom i vaninstitucionalnom nivou. Saopštio je da  je  Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima unaprijedila postojeći sistem prikupljanja, analize i izvještavanja o trgovini.
Značajan problem sa kojim se Crna Gora, kao i ostale zemlje regiona suočava jeste prosjačenje na ulici i istakao je da se samo koordiniranim aktivnostima svih organa i institucija može doprinijeti smanjenju ove pojave u našem društvu.
Nakon rasprave odlučeno je da Odbor sačini Izvještaj o razmatranju Informacije o realizaciji Strategije za brobu protiv trgovine ljudima za period 2012-2018 koji će dostaviti Kolegijumu predśednika Skupštine Crne Gore i Kancelariji za borbu protiv trgovine ljudima.
Takođe, Odbor je usvojio:
- Informaciju sa Sastanka predśednika i zamjenice predśednika Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore sa Frank La Ruom, specijalnim izvjestiocem za promovisanje i zaštitu slobode mišljenja i izražavanja Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, održanog  14. juna 2013. godine i
- Informaciju o učešću predśednika Odbora za ljudska prava i slobode, dr Halila Dukovica na Konferenciji za štampu, održanoj 3. septembra 2013. godine, povodom obilježavanja šezdesete godišnjice od stupanja na snagu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.