Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 26. septembar 2013. 18:26

Održana konferencije za štampu povodom prezentacije nalaza istraživanja „Nasilje nad djecom u Crnoj Gori – istraživanje o znanju, stavovima i ponašanju, 2013“

U okviru saradnje Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, kao doprinos Kampanji Savjeta Evrope protiv seksualnog nasilja nad djecom „Jedno od petoro“ kojoj se pridružila i Crna Gora, realizovano je istraživanje „Nasilje nad djecom u Crnoj Gori – istraživanje o znanju, stavovima i ponašanju, 2013.“

Povodom predstavljanja nalaza ovog istraživanja, Delegacija Skupštine Crne Gore u PSSE i predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori organizovali su danas, uz prisustvo brojnih medija, konferenciju za štampu u Skupštini Crne Gore. Na konferenciji za štampu su govorili: šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope dr Zoran Vukčević, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković i ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović.

Na početku konferencije, rezultate istraživanja predstavio je koordinator UNICEF-a za socijalnu i ekonomsku politiku Slobodan Živković. On je istakao da je istraživanje sprovedeno u saradnji sa Agencijom IPSOS u periodu januar – maj 2013. godine, na reprezentativnom uzorku od hiljadu crnogorskih građana. Analizirajući dobijene rezultate, Živković je prikazao stavove crnogorskih građana o fizičkom kažnjavanju djece, postojanju seksualnog zlostavljanja u Crnoj Gori, vršnjačkom nasilju, kao i o ulozi države i društva u kažnjavanju nasilja nad djecom.

Istakavši da u svijetu danas naročita pažnja mora biti posvećena zaštiti djece od nasilja, šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE Zoran Vukčević je predočio podatak da je svako peto dijete u Evropi žrtva nasilja, a samo 10 odsto tih slučajeva je i procesuirano pravnim putem. Poslanik Vukčević je istakao da je Crna Gora posvećena rješavanju ovog problema, pristupivši brojnim konvencijama iz ove oblasti, u prvom redu Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta. Danas se Crna Gora suočava sa nedovoljnom informisanošću građana o nasilju nad djecom, a istraživanje koje je sprovedeno u saradnji sa UNICEF-om je jedan od načina da se poveća svijest građana i utiče na državne organe da aktivnije rade na zaštiti života najmlađih.

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković je istakao da je Odbor, u okviru realizacije brojnih aktivnosti u ovom polju, razmotrio i prihvatio Poseban izvještaj o dječijem prosjačenju u Crnoj Gori, Izvještaj o seksualnom iskorišćavanju djece u Crnoj Gori i Izvještaj o zloupotrebi djece putem interneta u Crnoj Gori, a svoje zaključke o ovim izvještajima proslijedio nadležnim državnim institucijama. On je izrazio nadu da će rezultati danas predstavljenog istraživanja poslužiti kao polazna osnova za preduzimanje daljih aktivnosti od strane nadležnih državnih organa, a u cilju sprečavanja i suzbijanja problema nasilja nad djecom.

Takođe, istakao je da će Odbor i dalje nastojati da doprinese afirmaciji, promovisanju i zaštiti ljudskih prava i sloboda svih građana Crne Gore, sa posebnim naglaskom na prava djeteta.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks je izjavio da svakog dana nasilje pogađa i djecu i odrasle, ostavljajući psihološke posljedice po njihov život. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 150 miliona djevojčica i 73 miliona dječaka bilo je izloženo seksualnom nasilju, a 1,3 miliona djece danas su žrtve globalne trgovine. On je istakao da jedino funkcionalan obrazovni, socijalni i zdravstveni sistem može zaštititi djecu od nasilja. Gdin Perks je iskazao uvjerenje da će kampanja UNICEF-a doprinijeti jačanju svijesti građana o potrebi borbe protiv ovog važnog problema.

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović je kazao da ovo istraživanje daje značajan doprinos naporima države da da sistemski odgovor na problem nasilja nad djecom, istakavši da je Krivičnim zakonikom nasilje u porodici definisano kao krivično djelo. Vlada Crne Gore je usvojila Nacionalni plan akcije za djecu 2013-2017, u okviru kojeg jedan od specifičnih ciljeva predstavlja unapređenje zaštite djece od svih oblika nasilja. On je takođe ukazao na nedovoljnu osviješćenost crnogorskih građana o postojanju seksualnog ili emotivnog nasilja u Crnoj Gori, zbog čega treba dalje raditi na ovom pitanju.

Na kraju konferencije za štampu prikazan je TV spot, koji je pripremio UNICEF u sklopu globalne kampanje protiv nasilja nad djecom.