Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 27. septembar 2013. 18:40

Održana javna rasprava na temu “IPA 2014 – 2020 i inkluzija Roma i Egipćana u Crnoj Gori”

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i Institut za otvoreno društvo iz Budimpešte organizovali su danas javnu raspravu na temu “IPA 2014 – 2020. i inkluzija Roma i Egipćana u Crnoj Gori”.

Javna rasprava je bila posvećena novim mogućnostima i izazovima u socijalnoj inkluziji romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Na javnoj raspravi je bilo riječi o efektima implementacije pretpristupnih fondova za tekući programski period 2007 - 2013. godine, a sagledane su i mogućnosti za unaprjeđenje zaštite prava i sloboda romske zajednice u okviru novog pristupa planiranju i implementaciji pretpristupne podrške za period 2014 - 2020. Godine.

Uvodna izlaganja na javnoj raspravi imali su: predśednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore dr Halil Duković, Nj.E. ambasador Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i nacionalni IPA koordinator, ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović i predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Dawn Adie Baird.

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode je govorio o ulozi Odbora u zaštiti prava manjinskih zajednica i jačanju društvene kohezije, a predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori o ulozi Evropske unije u Crnoj Gori u unapređenju inkluzije Roma i Egipćana: IPA 2014-2020. Ambasador Aleksandar Andrija Pejović je imao izlaganje na temu “Proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji: Instrument pretpristupne podrške IPA II i inkluzija Roma”, dok je o položaju i zaštiti prava romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori u okviru Dekade inkluzije Roma i procesa evropskih integracija govorio ministar za ljudska i manjinska prava  dr Suad Numanović.

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode, dr Halil Duković je saopštio da Odbor, u skladu sa svojom Poslovnikom Skupštine utvrđenom nadležnošću, nastoji da doprinese zaštiti prava manjinskih naroda i jačanju društvene kohezije. Podśetio je da Odbor za ljudska prava i slobode, kao matični odbor, razmatra godišnji Izvještaj o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica koji Vlada Crne Gore, u skladu sa članom 38 Zakona o manjinskim pravima i slobodama, podnosi Skupštini. Tim povodom Odbor najčešće preporučuje Skupštini Crne Gore donošenje određenih zaključaka čijom implementacijom se doprinosi stalnom unapređenju položaja manjinskih naroda u Crnoj Gori.

Odbor za ljudska prava i slobode prati ostvarivanje prava pripadnika manjinskih naroda i razmatranjem godišnjeg Izvještaja o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore koji sadrži i informacije o pravima pripadnika manjinskih naroda i problemima sa kojima se ova populacija suočava, kao i ocjenu stanja i preporuke za njegovo unapređenje.

Takođe, Odbor značajne aktivnosti posvećuje zaštiti i promovisanju prava pripadnika RAE populacije u Crnoj Gori. Predśednik Odbora je saopštio da je Odbor na četrnaestoj śednici održanoj 17. jula 2013. godine, razmotrio Informaciju o implementaciji Strategije za poboljšanje položaja RAE populacije u Crnoj Gori (2012-2016) koju je u skladu sa članom 68 Poslovnika Skupštine, dostavilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Tim povodom Odbor je donio Zaključke koje je proslijedio Kolegijumu predśednika Skupštine i nadležnom Ministarstvu. Podśetio je da je tada ocijenjeno da su u Crnoj Gori učinjene značajne aktivnosti i uložena znatna materijalna sredstva u cilju unapređenja položaja Roma i Egipćana, ali je i u narednom periodu u skladu sa Vladinom Strategijom za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori za period 2012-2016. godina, potrebno nastaviti sa brojnim aktivnostima koje treba da doprinesu bržem i efikasnijem rješavanju problema sa kojima se ova populacija suočava. Predśednik je naglasio da je rješavanje pravnog statusa raseljenih i interno raseljenih lica veoma važno, a obezbjeđivanje dokumenata je ključno za rešavanje ovog pitanja. Značajne aktivnosti se preduzimaju na uključivanju pripadnika ove populacije u obrazovni sistem, što je veoma bitno za njihovu punu integraciju u crnogorsko društvo. Napredak je u toj oblasti značajan, o čemu su se poslanici, članovi Odbora za ljudska prava i slobode uvjerili i na Kontrolnom saslušanju Koordinatora Koordinacionog odbora za praćenje implementacije Strategije za trajno rešavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica, sa posebnim osvrtom na Kamp Konik I i II, koje je održano ove sedmice. Predśednik je ukazao i na podatak da gotovo 90 odsto djece, koja borave u Kampu Konik I i II, pohađaju školu, što je veoma dobro, jer se time realizuje njihova inkluzija u crnogorsko društvo, a i stvaraju se preduslovi za njihovo zapošljavanje.

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode je istakao da će Odbor i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima u cilju poboljšanja položaja pripadnika manjinskih naroda, sa posebnim osvrtom na pripadnike RAE populacije, kao i sa praćenjem realizacije zaključaka Odbora i Skupštine Crne Gore koji se odnose na ovu problematiku.

Predstavnica Ministarstva prosvjete Tamara Milić je upoznala učesnike javne rasprave sa aktivnostima koje se preduzimaju radi obezbjeđivanja obrazovne inkluzije Roma i Egipćana, dok je o podsticanju zapošljavanja i socijalnog uključivanja romske i egipćanske zajednice, govorila predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja, Budimirka Đukanović. Stalni predstavnik UN programa za razvoj u Crnoj Gori (UNDP) Rastislav Vrbeski je imao izlaganje na temu: Uloga UN sistema u inkluziji romske i egipćanske zajednice.

U sklopu završne sesije, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, ataše u Generalnom direktoratu za koordinaciju Programa pomoći EU, Bojan Vujović je imao izlaganje na temu “Kako povezati proces pristupanja Evropskoj uniji i inkluziju Roma i Romkinja kroz proces IPA planiranja i programiranja 2014-2020”. O ulozi romskog civilnog sektora u procesu evropskih integracija izlaganje je imao potpredśednik Nacionalnog savjeta Roma u Crnoj Gori, Muhamed Uković, dok je o ulozi lokalnih samouprava u unaprjeđenju inkluzije romske i egipćanske zajednice govorila Snežana Mijušković, predśednica Komisije za društvene djelatnosti Zajednice opština i sekretarka Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada.