Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 30. oktobar 2013. 19:37

Učešće delegacije Odbora za ljudska prava i slobode na Prvom regionalnom sastanku parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, održanom u Beogradu

Namjera okupljanja bila je da se utvrde ciljevi i pravci dalje međuparlamentarne saradnje

Delegacija Odbora za ljudska prava i slobode: predśednik Odbora, dr Halil Duković, zamjenica predśednika Odbora, dr Ljiljana Đurašković i sekretar Odbora, Slava Burić učestvovali su na Prvom regionalnom sastanku parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, koji je održan 29. i 30. oktobra 2013. godine u Beogradu, u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Učesnici Prvog regionalnog sastanka, predstavnici parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova iz pet država Zapadnog Balkana: Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, okupili su se da razmotre ulogu parlamentarnih tijela u zaštiti ljudskih prava, prava nacionalnih manjina i ravnopravnost polova. Namjera ovakvog okupljanja bila je da se utvrde ciljevi i pravci dalje međuparlamentarne saradnje.

Učesnici su razmotrili ulogu parlamentarnih radnih tijela u zaštiti ljudskih prava, prava nacionalnih manjina i unapređenju rodne ravnopravnosti kroz:

 • Ratifikaciju međunarodnih standarda i obezbjeđivanje njihove implementacije na nacionalnom nivou,

• Podršku i saradnju sa relevantnim nacionalnim institucijama u oblasti ljudskih

prava, prava nacionalnih manjina i ravnopravnosti polova,

• Aktivno učešće,saradnju i interakciju između parlamentarnih tijela i predstavnika civilnog sektora.

Sastanak je realizovan uz pomoć Misije OEBS-a u Srbiji, a na Prvom regionalnom sastanku parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, pored predśednika, članova i sekretara parlamentarnih radnih tijela zemalja pomenutih država iz regiona, učesnike sastanka pozdravili su, u ime domaćina skupa, Meho Omerović, predśednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije, Barbara Lochbihler, predśedavajuća Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta, Laszlo Tokes, član Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta, Paula Thiede, zamjenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji, kao i Gordana Čomić, izvjestilac Generalnog komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Prvog radnog dana, predstavljjući rad i nadležnost parlamentarnih tijela u oblasti ljudskih prava i ravnopravnosti polova i pojedinačna iskustva i praktično djelovanje, prisutnima su se obratili Milica Marković, drugi zamjenik Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Nansi Tireli, predśednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, Liljana Popovska, predśednica Komisije za jednake mogućnosti žena i muškaraca Skupštine Republike Makedonije, Nermina Kapetanović, prva zamjenica predśednice Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Furio Radin, predśednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hrvatskog sabora, Meho Omerović, predśednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije i iz Skupštine Crne Gore, član Odbora za rodnu ravnopravnostiI, Žana Filipović i predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode, dr Halil Duković.

Drugi radni dan je bio podijeljen u dvije radne grupe na dvije teme - Uloga parlamentarnih tijela u promovisanju i zaštiti ljudskih prava i prava nacionalnih manjina - Uloga parlamentarnih radnih tijela u unapređenju rodne ravnopravnosti i jačanju političkog učešća žena – primjeri dobre prakse i najveći izazovi.

Svim izlaganjima je zajednička ocjena o važnosti zaštite ljudskih i manjinskih prava nakon događaja na Balkanu, uz zahvalnost OEBS-u koji je prepoznao važnost ove problematike i potrebu razmjene iskustava i unapređenja zaštite ovih prava u skladu sa međunarodnim standardima kroz regionalnu saradnju.

Svi učesnici skupa su se složili da se predrasude ne mogu iskorijeniti iz ljudskih glava, ali se može zabraniti ponašanje zasnovano na predrasudama donošenjem zakona kojima će se sankcionisati prekršajne ili krivične odgovornosti po pitanju kršenja ljudskih prava.

Takođe je konstatovano da sve države regiona imaju isti problem - dobru normativnu regulativu u ovoj oblasti, ali slabu primjenu zakona u praksi, tako da u realnom životu građani zaštitu svojih prava imaju uglavnom zapisanu negdje na papiru. Zbog toga je istaknuta potreba da se kroz razmjenu iskustava, dobrih ili loših praksi, sačini listing razloga koji onemogućavaju njihovu sprovodljivost u praksi. Naročito su istakli potrebu promjene stereotipa i predrasuda u ovom regionu i iskoristiti “dobar vjetar koji duva u ovoj oblasti na prostoru država Zapadnog Balkana”. U tom cilji izražena je potreba jačanja regionalne saradnje i organizovanja ciklusa održavanja ovakvih konferencija u kojma će domaćin biti svaka od država regiona, na određene teme koje će se prethodno definisati, sve u cilju jačanja mehanizama i procedura kojima se obezbjeđuje efikasnost rada i ostvarivanje nadležnosti parlamentarnih tijela.

Utvrđeni su prioritetne oblasti daljeg djelovanja u narednom periodu:

-prava nacionalnih manjina,

-rješavanje problema izbjeglih i raseljenih lica,

-ekonomska prava , prije svega pravo na rad,

-zaštita osoba drugačije seksualne orjentacije,

-prava Roma i s tim u vezi podrška regionalnom projektu Romske interparlamentarne organizacije,

-prava žena irodna ravnopravnost i

-zaštita prava djeteta, a naročito zaštita od dječije pornografije i sajber kriminala.

 Po završetku Prvog regionalnog sastanka parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova delegacije su usvojile Zajedničku izjavu i zaključke sastanka.

 

Zajednička izjava učesnika Prvog regionalnog sastanka parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova