Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 11. novembar 2013. 14:34

Održana devetnaesta śednice Odbora za ljudska prava i slobode

Razmotren Izvještaj o rezultatima sprovedenih istraživanja o zaštiti djece od eksploatacije

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, realizujući 23. aktivnost utvrđenu Planom aktivnosti Odbora za 2013. godinu, na danas održanoj devetnaestoj śednici, u sklopu aktivnosti posvećenih pravima djeteta i unapređenju položaja djeteta u cilju zaštite od svih vidova eksploatacije, razmotrio je Izvještaj o rezultatima sprovedenih istraživanja o zaštiti djece od eksploatacije, koji je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore dostavila Odboru.  

Śednici su, pored poslanika, članova Odbora, prisustvovali: zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za prava djeteta, Nevenka Stanković, pomoćnica ministra prosvjete, Vesna Vučurović, pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije, Radule Novović, savjetnica ministra zdravlja, Mitra Đurišić, savjetnica u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Svetlana Sovilj, savjetnica u Kancelariji za borbu protiv trgovine ljudima, Marijana Radunović, koji su informisali članove Odbora o aktivnostima preduzetim na ispunjavanja Zaključaka Odbora donešenih povodom razmatranja: Izvještaja o dječijem prosjačenju u Crnoj Gori, Izvještaja o seksualnom iskorišćavanju djece u Crnoj Gori i Izvještaja o zloupotrebi djece putem interneta u Crnoj Gori. Takođe, śednici su prisustvovali šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Benjamin Perks i savjetnica za evropske integracije i ljudska prava u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Barbara Rotovnik, kao i predstavnik NVO “Građanska alijansa” Milan Radović.

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za prava djeteta, Nevenka Stanković je saopštila da je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u okviru regionalnog projekta “Unapređenje položaja djeteta u cilju zaštite od svih vidova eksploatacije” CRONSEE mreže ombudsmana za djecu jugoistočne Evrope, koji je realizovan uz podršku Save the Children-a, sprovela istraživanja o dječijem prosjačenju, seksualnom iskorišćavanju djece i zloupotrebi djece putem interneta, a na osnovu rezultata sprovedenih istraživanja sačinili su određene preporuke koje su upućene nadležnim ministarstvima na dalje postupanje.

Podśetila je da je prema rezultatima istraživanja o dječijem prosjačenju evidentirano 323 djece uzrasta od 2 do 17 godina, koji nijesu državljani Crne Gore, koji su se bavili prosjačenjem u Crnoj Gori. Ukazala je na lošu razmjenu informacija, nepostojanje multidisciplinarnog pristupa u rješavanju ovog problema i nedovoljno dobru kampanju kojom bi se ukazalo na postojanje ječijeg prosjačenja u crnogorskom društvu.

Kada je riječ o seksualnom iskorišćavanju djece, takođe,  podśetila je i na istraživanje realizovano od 2008. do 2011. Godine, čiji rezultati su pokazali da je od ukupno 68 slučajeva kojima je prijavljeno seksualno iskorišćavanje i zloupotreba djece u Crnoj Gori, samo 35 slučajeva procesuirano, a ovom pojavom su zahvaćena najčešće djeca uzrasta od 13 do 16 godina, od kojih većina ne pohađa redovnu školu. Potrebno je osnažiti saradnju među državnim organima u cilju  sprječavanja seksualnog iskorišćavanja djece i preduzeti mjere na resocijalizaciji i reintegracije djece, žrtava seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja.

Kada je riječ o zloupotrebi djece putem interneta u Crnoj Gori, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za prava djeteta je saopštila da su podaci prikupljeni putem fokus grupa i razgovora sa djecom i ukazali su da 90% djece ima računar i pristup internet kod kuće, pri čemu internet koriste dva ili više sati u toku dana. Po rezultatima, svako četvrto dijete u Crnoj Gori je dobilo putem interneta poruku pornografskog sadržaja, a svako deseto je pošlo na sastanak sa nepoznatom osobom. Takođe, istraživanje je pokazalo da 90% roditelja vjeruje da njihova djeca čvrsto poštuju dogovore oko korišćenja interneta.

U vezi sa evidentiranim nedostacima, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore je ukazala na nepostojanje baze podataka i jedinstvene evidencije o zloupotrebi i iskorišćavanju djece. Ona je ukazala i na činjenicu da ni profesionalci ne prepoznaju sve oblike zlostavljanja djece i ocijenila je da nedostaje usko specijalizovan i stručni kadar, koji bi se bavio zaštitom djece od svih oblika zloupotrebe. Ocijenila je da je neophodno osnažiti međusektorsku saradnju i razvijati multidisciplinarni pristup u rješavanju problema. Neophodno je više aktivnosti i mjera preduzimati na reintegraciji i resocijalizaciji žrtava zlostavljanja i iskorišćavanja djece.

Zamjenica je saopštila da se Preporuke koje je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore uputio nadležnim državnim organima realizuju, a posebno je iskazala zadovoljstvo realizacijom Preporuka datih povodom sprječavanja seksualnog iskorišćavanja i zloupotrebe djece, dok bi, po njenoj ocjeni, više aktivnosti trebalo preduzeti na planu realizacije Preporuka koje se odnose na suzbijanja dječijeg prosjačenja.

Pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije, Radule Novović je saopštio da Ministarstvo u saradnji sa kompanijom Telenor i Ministarstvom prosvjete od februara 2012. godine realizuje Projekat zaštite djece na internetu, pod nazivom „Osvoji internet – surfuj pametno“. Projekat je zvanično počeo potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Telenorom, a zasnovan je na principima vršnjačke edukacije u crnogorskim osnovnim školama, gdje odabrani ambasadori sigurnog interneta, nakon prethodno sprovedene obuke, prenose znanja i vještine o sigurnom korišćenju interneta. Tom projektu su se naknadno priključili Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i NVO “Roditelji”.  Obuku je do sada prošlo oko 5000 učenika iz gotovo svih opština u Crnoj Gori, a od sljedeće godine planiran je nastavak projekta kojim će biti obuhvaćeno još oko 6000 učenika.

Na ovaj način ostvareno je privatno-javno partnerstvo, a  angažman nadležnih insititucija, kao i uključivanje NVO sektora, neophodan je, posebno zbog  prenošenja veoma važne poruke: bezbjednost djece generalno, pa i njihova sigurnost u digitalnoj sredini, predstavlja izazov za cijelo društvo i zadatak za sve.

Predstavnica Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima je saopštila da je Crna Gora usklađujući svoje krivično zakonodavstvo sa međunarodnim pravnim standardima značajno unaprijedila  zakonodavni okvir kojim se reguliše krivično djelo trgovina ljudima. U cilju stvaranja ambijenta za još efikasnije krivično gonjenje počinilaca krivičnog djela trgovine ljudima,  nedavno usvojenim  Zakonom o izmjenama i  dopunama Krivičnog zakona, na inicijativu Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima izvršena je izmjena člana 444 u dijelu uvođenja dva nova oblika eksploatacije, koji nastaju kao rezultat vršenja krivičnog djela trgovina ljudima:         - „ropstva i radnji sličnih ropstvu“  i - „sklapanja nedozvoljenog braka“. U članu 445 koji kriminalizuje trgovinu djecom radi usvojenja pomjerana je  starosna granica sa 14 na 18 godina, što je od velike važnosti u smislu jačanja zaštite dijece i njihovog pristupa pravima. VladaCrneGore kroz budžet Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima u kontinuitetu opredjeljuje sredstva za nesmetanofunkcionisanje Vladinog Skloništa za žrtve trgovine ljudima, a sredinom prošle godine Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima je obezbjedila mnogo adekvatniji prostor za smještaj žrtava trgovine ljudima u kojem mogu odvojeno da se smjeste djeca i odrasli.  Sproveden je značajan broj edukativnih aktivnosti koje su imale za cilj jačanje stručnih kapaciteta zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih radnika, predstavnika policije, tužilaštva,  sudstva, inspekcijskih službi i drugih  koji su uključeni u borbu protiv trgovine ljudima/djecom,  u okviru kojih je akcenat stavljen na  identifikaciju i pružanje adekvatne pomoći i zaštite. U cilju pospješivanja sistema identifikacije u julu 2013. godine izrađena je lista indikatora za rano prepoznavanje žrtava/potencijalnih žrtava trgovine ljudima koja je odštampana i distribuirana svima koji mogu doći u direktan kontakt sa žrtvom/potencijalnom žrtvom trgovine ljudima. Posebna lista indikatora izrađena je i za pružaoce medicinske pomoći.Predstavnica Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima je ocijenila važnim i potpisivanje revidiranog Sporazuma o saradnji između državnih institucija, JU Centar za podršku djeci i porodici Bijelo Polje, Crvenog krsta  i šest nevladinih organizacija, navodeći da je svrhaSporazuma saradnja na prevenciji, identifikaciji, edukaciji, prijavljivanju i krivičnom gonjenju izvršilaca i zaštiti potencijalnih žrtava trgovine ljudima, uz puno poštovanje njihovih ljudskih prava, s ciljem obezbjeđivanja fizičke, psihološke, zdravstvene, socijalne i dječije zaštite i olakšavanja njihove integracije u novo društvo.  U  kontinuitetu se sprovode osmišljene i ciljane kampanje, prvenstveno usmjerene na podizanje svijesti cjelokupne javnosti o fenomenu trgovine ljudima i djecom što ujedno predstavlja i jedan od ciljeva Strategije za borbu protiv trgovine ljudima.

Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović je ukazala na važnost Projekta “Škola bez nasilja” koju su pokrenuli u saradnji sa UNICEF-om, a u okviru kojeg je pripremljen i školama distribuiran Priručnik za škole, brošura za roditelje i upitnik za škole.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Benjamin Perks je pohvalio dosadašnje aktivnosti preduzete na zaštiti djece od svih oblika zlostavljanja i hrabrost institucije Zaštitnika ljudskih prava I sloboda Crne Gore da konstatuje i razmatra ovu veoma osjetljivu problematiku. Interesovalo ga je da li su procesuirani prijavljeni slučajevi seksualnog nasilja nad djecom, a Zamjenica Zaštitnika je odgovorila da su procesuirana i sudski okončana četiri slučaja. Benjamin Perks je podśetio da je UNICEF u saradnji sa Delegacijom Skupštine Crne Gore u PSSE realizovao istraživanje o nasilju nad djecom, čiji rezultati su predstavljeni javnosti, a ocijenio je da bi u narednom periodu trebalo još više raditi na upoznavanju javnosti sa rezultatima tog istraživanja kako bi se mogle preduzeti adekvatne mjere u cilju zaštite djece od svih vidova nasilja.

Članovi Odbora za ljudska prava i slobode bili su jedinstveni u ocjeni da su neophodne koordinirane aktivnosti i multisektorski pristup svih državnih organa, uz učešće nevladinog sektora i podršku međunarodnih organizacija na rješavanju problema koji se tiču različitih vidova iskorišćavanja i zloupotrebe djece.

Odbor za ljudska prava i slobode je, većinom glasova, prihvatio Izvještaj o rezultatima sprovedenih istraživanja o zaštiti djece od eksploatacije i donio Zaključak da, u skladu sa Planom aktivnosti za 2013. godinu, u saradnji sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Delegacijom Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, a uz podršku UNICEF-a i Misije OEBS-a u Crnoj Gori, organizuje Regionalni sastanak parlamentarnih radnih tijela zemalja regiona nadležnih za ljudska prava i prava djeteta i ombudsmana za djecu zemalja regiona na temu: „Prava djeteta- Unapređenje položaja djeteta u cilju zaštite od svih vidova eksploatacije“. Sastanak će se održati 29. i 30. novembra 2013. godine u Regionalnoj školi za javnu upravu u Danilovgradu. Cilj sastanka je razmjena mišljenja i dobrih praksi u zaštiti prava djeteta. Namjera je da se utvrde ciljevi i pravci dalje međuparlamentarne saradnje i nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava i prava djeteta.  Predśendik Odbora, dr Halil Duković je saopštio da će na Regionalnom sastanku biti predstavljene aktivnosti koje parlamentarna radna tijela nadležna za ljudska prava i prava djeteta i ombudsmani za djecu zemalja regiona preduzimaju na planu zaštite prava djeteta i unapređenju položaja djeteta u cilju zaštite od svih vidova eksploatacije.

Takođe, Odbor je usvojio Informaciju sa Javne rasprave na temu:“ IPA 2014-2020 i inkluzija Roma i Egipćana u Crnoj Gori“, održane 27. septembra 2013. godine. Odbor je jednoglasno prihvatio Izvještaj o učešću Delegacije Odbora za ljudska prava i slobode na Prvom regionalnom sastanku parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, održanom u Beogradu, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, 29. i        30. oktobra 2013. godine i odlučio da u skladu sa članom 210 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore Izvještaj pošalje Odboru za međunarodne odnose i iseljenike. 

U okviru tekućih pitanja, Odbor se upoznao sa dopisom ministra za ljudska i manjinska prava dr Suada Numanovića, kojim poziva Odbor za ljudska prava i slobode da imenuje dva predstavnika za članove Radne grupe koja će se baviti analizom zakonskih propisa kojima je regulisan rad Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Odbor je odlučio da predstavnik vladajuće koalicije u Radnoj grupi bude poslanik Husnija Šabović, dok će predstavnik opozicije biti naknadno određen.