Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 18. februar 2014. 16:21

Sastanak predśednika Odbora za ljudska prava i slobode Halila Dukovića i zamjenice predśednika Ljiljane Đurašković sa ministrom za pravdu i građanske slobode Velike Britanije Simon Hughesom

Hughes pohvalio Odbor za ljudska prava i slobode navodeći da je posebno interesantno organizovanje javnih tribina i pośeta ustanovama radi praćenja stanja ljudskih prava u njima.

 

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković i zamjenica predśednika Odbora za ljudska prava i slobode dr Ljiljana Đurašković održali su sastanak sa ministrom za pravdu i građanske slobode Velike Britanije Simon Hughesom.

Sastanku su prisustvovali: Nj.E. Ian Whitting, ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori, Chris Beal, lični sekretar ministra za pravdu i građanske slobode, Abigail Culank, savjetnica za ljudska prava i Ivan Vukčević, politički savjetnik ambasadora Velike Britanije u Crnoj Gori.

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković upoznao je goste sa radom Odbora za ljudska prava i slobode i ključnim aktivnostima realizovanim u prethodnom periodu. Navodeći da je nadležnost Odbora definisana Poslovnikom Skupštine Crne Gore, istakao je da Odbor posebnu pažnju posvećuje zaštiti manjinskih prava i prava pripadnika posebno osjetljivih grupa. Saopštio je da je Odbor prepoznat i u izvještajima Evropske komisije u napretku Crne Gore kao jedno od najaktivnijih radnih tijela Skupštine. Predśednik je saopštio da Odbor prilikom utvrđivanja Plana aktivnosti, Predlog plana dostavlja Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore, nadležnim organima Vlade Crne Gore, međunarodnim organizacijama i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima ljudskih prava, radi njihovih primjedbi, predloga i sugestija, a po pozivu navedeni subjekti učestvuju i na śednici Odbora kada se utvrđuje plan aktivnosti. Takođe, istakao je da Odbor za ljudska prava i slobode ne održava śednice samo u prostorijama Skupštine, već i u ustanovama u kojima su smještene pojedine kategorije lica kako bi se direktno u susretu sa njima poslanici uvjerili u stanje ljudskih prava u tim ustanovama. Predśednik Odbora je istakao da je Odbor realizovao brojne javne tribine na različite teme u gradovima širom Crne Gore u cilju uspostavljanja direktnog kontakta sa građanima. Takođe, saopštio je da će 25. februara ove godine Odbor pośetiti Zatvor i Dom starih u Bijelom Polju, a narednog mjeseca će organizovati javnu tribinu u Ulcinju, opštini sa većinskim albanskim stanovništvom, na temu: “Osnaživanje i podrška manjinskim pravima u funkciji ukupnog razvoja države i društva”.

Predśednik Odbora je podśetio da Odbor ima intenzivnu saradnju i sa nevladinim sektorom, a NVO “Građanska alijansa” vrši kontinuirani monitoring nad radom Odbora za ljudska prava i slobode. Svojim radom, Odbor je značajno doprinio i promociji i jačanju institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, sa kojom Odbor ima veoma dobru saradnju.

Predśednik Odbora je istakao da je posebna vrijednost Odbora to što skoro 95 % odluka donosi konsenzusom.

Ministar za pravdu i građanske slobode se interesovao i za zaštitu građana pred sudom, trajanje sudskih postupaka, nezavisnost sudstva, a Predśednik Odbora je saopštio da su nedavno usvojene izmjene Ustava kako bi se obezbijedila nezavisnost sudstva, ali da postoje problemi u vezi sa dugim trajanjem sudskih postupaka, naročito pred osnovnim sudovima. Predśednik Odbora je istakao važnim obuke koje su uz pomoć međunarodnih organizacija realizovane za zaposlene u pravosuđu. Saopštio je da je Crna Gora ostvarila značajan napredak na polju ljudskih prava i sloboda svih njenih građana, posebno imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora relativno mlada država koja je počela izgrađivati sistem od sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Navodeći da u svim državama postoje posebno ośetljive kategorije stanovništva, kao što su Romi, azilanti, pripadnici LGBT populacije, osobe sa invaliditetom, Ministar za pravdu i građanske slobode Velike Britanije je upitao koja od navedenih kategorija je najugroženija u Crnoj Gori.

Predśednik Odbora je saopštio da se ne može posebno izdvojiti neka od ovih grupacija s obzirom da se sve suočavaju sa brojnim teškoćama, ali da se, generalno, iz dana i dan, njihovo stanje poboljšava. Podśetio je da postoji dobar zakonodavni okvir za zaštitu ovih lica, naglašavajući važnost Zakona o zabrani diskriminacije, čije izmjene i dopune su u skupštinskoj proceduri. U vezi sa pravima pripadnika LGBT populacije, saopštio je da su u Crnoj Gori u julu i oktobru 2013. godine održane povorke ponosa, ali da još uvijek postoji visok stepen homofobije, što je posledica mentaliteta ljudi koji žive na ovom prostoru. Govoreći o pripadnicima RAE populacije u Crnoj Gori, saopštio je da u Crnoj Gori, pored domicilnog stanovništva, živi i značajan broj izbjeglih i raseljenih lica, pripadnika ove populacije, koji su utočište u Crnoj Gori našli nakon ratnih dešavanja 1999. godine i koji i pored toga što sukoba na ovim prostorima nema već 15 godina, veću sigurnost nalaze u Crnoj Gori, nego u državama porijekla. Crna Gora je uložila značajna finansijska sredstva u cilju rješavanja statusa raseljenih i interno raseljenih lica, kao i u poboljšanje položaja Roma, obezbjeđujući im školovanje, besplatne knjige i dokumenta neophodna za regulisanje statusa, pri čemu je značajna i pomoć međunarodne zajednice. Predśednik Odbora je saopštio da najveći problemi u romskoj zajednici postoje zbog njihovog tradicionalnog načina života, ranog napuštanja škola i ranog stupanja u brak. Na pitanje Ministra za pravdu i građanske slobode Velike Britanije da li su članovi Odbora razmišljali o mogućnosti da sa predstavnicima vjerskih zajednica održe śednicu na kojoj bi bilo riječi o pravima pripadnika LGBT populacije, Predśednik Odbora je mišljenja da sada ne bi bio dobar momenat za to, s obzirom na odnos pripadnika vjerskih zajednica prema LGBT populaciji.

Ministar za pravdu i građanske slobode Velike Britanije Simon Hughes je upitao predśednika Odbora dr Halila Dukovića u kojem stepenu se Preporuke i Zaključci koje Odbor uputi nadležnim organima Vlade Crne Gore realizuju.

Ističući da Odbor za ljudska prava i slobode prati stepen realizacije Preporuka i Zaključaka upućenih nadležnim državnim organima, predśednik Odbora dr Halil Duković je upoznao Ministra za pravdu i građanske slobode i sa konkretnim primjerom. Istakao da je 2012. godine Odbor za ljudska prava i slobode zatražio od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore da sačini izvještaj o stanju prostorija za zadržavanje pritvorenih lica, što je Zaštitnik nakon obilaska ovih ustanova i učinio. Tom prilikom konstatovano je loše stanje tih prostorija. Prilikom razmatranja Izvještaja Odbor je donio Zaključke koje je uputio nadležnim državnim organima u cilju poboljšanja stanja. Nakon šest mjeseci, Ministarstvo unutrašnjih poslova je dostavilo Informaciju o stepenu realizacije Zaključaka i Preporuka kojom su članovi Odbora za ljudska prava i slobode obaviješteni da je preko 50% realizovano, a da određene aktivnosti nijesu realizovane, prvenstveno zbog loše ekonomske situacije i nedostatka finansijskih sredstava. Odbor je donio Zaključak o potrebi realizacije svih preostalih Zaključaka, što je u urađeno, a o čemu je Odbor informisan na novoj śednici.

Takođe, predśednik je saopštio da je Odbor na sličan način pratio poboljšanje stanja ljudskih prava lica smještenih u Komanskom mostu, gdje je pored izvještaja koje je razmatrao na śednici, Odbor organizovao i pośetu Ustanovi, kako bi se poslanici uvjerili u stanje ljudskih prava lica smještenih u Komanskom mostu.

Ministra za pravdu i građanske slobode Velike Britanije je interesovalo da li postoji publikacija o ljudskim pravima koja je prilagođena i razumljiva svim građanima Crne Gore , a Predśednik Odbora je saopštio da postoje određene publikacije, a da u toj obalsti značajan doprinos daju i nevladine organizacije. Ministar za pravdu i građanske slobode Velike Britanije je izrazio spremnost da Odboru dostavi Publikaciju o ljudskim pravima koju koriste u Velikoj Britaniji kako bi informisali građane o pravima koja imaju i postupcima za zaštitu njihovih prava.

Ministar za pravdu i građanske slobode Velike Britanije Simon Hughes je pohvalio Odbor za ljudska prava i slobode, navodeći da je posebno interesantno organizovanje javnih tribina i pośeta ustanovama radi praćenja stanja ljudskih prava u njima. Istakao je da bi tu praksu Odbora za ljudska prava i slobode trebali preuzeti nadležna tijela u Velikoj Britaniji koja se bave ljudskim pravima. Takođe, čestitao je Odboru na brojnim i raznovrsnim aktivnostima iz prethodnog perioda, uz nadu da će sa sličnim aktivnostima nastaviti i u narednom periodu.