Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 09. jul 2014. 18:50

Predśednik i zamjenica predśednika Odbora za ljudska prava i slobode sastali se sa ekspertom TAIEX-a

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković i zamjenica predśednika Odbora dr Ljiljana Đurašković održali su sastanak sa ekspertom TAIEX-a Franco Liccioneom, angažovanim u okviru TAIEX misije za pružanje podrške u utvrđivanju procedura za postupanje po predstavkama.


Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode upoznao je eksperta sa pravnim sistemom Crne Gore, institucijama i načinom na koji se postupa po predstavkama građana i pravnih lica.
Istakao je da Crna Gora ima Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore koji je Ustavom definisan kao samostalan i nezavisan organ koji preduzima mjere za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Zaštitnik vrši funkciju na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, pridržavajući se i načela pravde i pravičnosti. Zakonom o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore, u Poglavlju V-Postupanje, čl. od 28 do 46, detaljno je utvrđen način na koji Zaštitnik djeluje, u postupku ispitivanja povrede ljudskih prava i sloboda, povodom pritužbe.
Predśednik je saopštio da je Odlukom o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore („Sl. list CG“, broj 25/12, od 11. maja 2012. godine) dopunjen i član 44 kojim je definisana nadležnost Odbora za ljudska prava i slobode, na način da je utvrđeno da Odbor: „razmatra i zauzima stavove po predstavkama građana i pravnih lica koje se odnose na ostvarivanje prava građana“. Ocijenio je da su izmjene i dopune Poslovnika nastale kao rezultat političkog dogovora. Odmah nakon donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore, Odbor za ljudska prava i slobode je na 72. śednici održanoj 30. maja 2012. godine, povodom proširenja nadležnosti Odbora, jednoglasno donio Zaključak kojim je definisao proceduru postupanja po predstavkama.
Odbor je Zaključkom utvrdio:
„1. Da predstavke i obraćanja građana i pravnih lica upućene Odboru za ljudska prava i slobode razmatra tek nakon što predstavke razmotri nadležna institucija, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a građani budu nezadovoljni postupanjem Zaštitnika po određenoj predstavci;
2. Ovo s toga, što se Odbor neće miješati u nadležnost Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i narušavati nezavisnost ove institucije, kojoj je Zakonom o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore (“Sl. list Crne Gore”, broj: 42/11-Poglavlje V-POSTUPANJE; čl. 28-46) utvrđeno pravo građana da se za povredu prava mogu obraćati Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore;
3. Sva obraćanja građana upućena Odboru za ljudska prava i slobode, proslijediće se instituciji Zaštitnika, kako bi on, shodno Zakonu o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore, postupio po njima, a ukoliko se građani budu žalili na postupanje Zaštitnika, Odbor će u tim slučajevima djelovati u skladu sa svojom kontrolnom i nadzornom ulogom i
4. Drugačijim postupanjem, s jedne strane, stvorili bi se problemi u funkcionisanju institucije Ombudsmana i samog Odbora, a sa druge, ni sami građani ne bi znali kome da se obrate, zbog čega se smatra ispravnim i logičnim da se na navedeni način postupa po predstavkama i žalbama građana upućenim Odboru.”
Predśednik Odbora je saopštio da je Zaključak Odbora za ljudska prava i slobode dostavljen Kolegijumu Predśednika Skupštine Crne Gore, a sa istim je upoznat i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Skupštine Crne Gore koji se saglasio sa ovakvim načinom postupanja po predstavkama građana i pravnih lica.
Imajući u vidu da je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore samostalna i nezavisna institucija, Ustavom Crne Gore definisana kao krovna za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Odbor za ljudska prava i slobode je ocijenio da bi drugačijim postupanjem po predstavkama Odbor mogao narušiti integritet institucije Zaštitnika. Predśednik Odbora je naglasio da je Zakonom o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore propisano da je postupak pred Zaštitnikom povjerljiv, čime se štiti integritet osoba koje se obraćaju Zaštitniku.
Dr Halil Duković je naglasio da Odbor postupa u skladu sa Zaključkom i sve do sada primljene predstavke proslijeđene su Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore na dalje postupanje, u skladu sa njegovom, Zakonom o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore, definisanom nadležnošću.
Na pitanje eksperta o broju predstavki upućenih Odboru za ljudska prava i slobode, Predśednik Odbora je odgovorio da je u periodu od juna 2012. do jula 2014. godine Odboru dostavljeno devet predstavki. Sve su upućene Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore na postupanje, uz obavezu da po okončanju postupka, Zaštitnik o istom obavijesti Odbor za ljudska prava i slobode. Predśednik je saopštio da su četiri predstavke riješene, u nekoliko je postupak obustavljen zbog procesnih razloga, jer predstavke, na zahtjev Zaštitnika, nijesu dopunjene u utvrđenom roku. Nijedna od predstavki nije vraćena Odboru na postupanje, jer građani nijesu izražavali nezadovoljstvo djelovanjem Zaštitnika po predstavci.
Ekspert Franco Liccione se interesovao kako je Odbor za ljudska prava i slobode konkretno postupio povodom devet predstavki i da li je djelovao u skladu sa nekom utvrđenom procedurom. Upitao je kakav je odnos između Odbora za ljudska prava i slobode i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore povodom razmatranja predstavki, da li se organizuju zajednički sastanci na kojima se iste razmatraju.
Predśednik Odbora je podśetio da je Zaključak Odbora za ljudska prava i slobode o postupanju po predstavkama utvrđena procedura. Odbor konstatuje prijem predstavke, nakon čega u skladu sa Zaključkom, istu dostavlja Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore na dalje postupanje, uz zahtjev da Zaštitnik po okončanju postupka obavijesti Odbor o ishodu. Predśednik je saopštio da se ne organizuju zajednički sastanci Odbora i Zaštitnika povodom razmatranja predstavki, ali Zaštitnik godišnje, u skladu sa obavezom definisanom Zakonom o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore, podnosi Skupštini Crne Gore izvještaj o radu.
Istakao je da Poslovnik Skupštine Crne Gore ne može biti pravni akt više snage od Ustava Crne Gore i Zakona o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore kojima je ustanovljen Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i propisana njegova nadležnost i ovlašćenja. Naveo je da Skupština Crne Gore i Odbor za ljudska prava i slobode nemaju zakonska ovlašćenja za razmatranje predstavki građana i pravnih lica. Rasprava na śednici Odbora o predstavkama građana može da bude samo politički obojena, a kvalitet djelovanja Odbora po predstavci ne bi mogao biti dobar kao u instituciji Zaštitnika.
Saopštio je da bi razmatranjem predstavki građana i prezentovanjem podataka sadržanih u predstavci na śednici Odbora otvorenoj za javnost bilo ugroženo pravo građana na zaštitu ličnih podataka. Time bi se kršile odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o tajnosti podataka. Predśednik je podśetio da su u jednom periodu predstavke dostavljane Odboru za ljudska prava i slobode u znatno većem broju nego sada i ocijenio je da je to bio najgori period u radu ovog radnog tijela, jer se na taj način nastojala voditi politička borba i sticati politički poeni povodom predstavki građana, od kojih je najveći broj bio i „naručen“. To je prouzrokovalo blokadu rada Odbora za ljudska prava i slobode koja je trajala duži vremenski period.
Još jednom je podśetio da bi se razmatranjem predstavki građana i pravnih lica na Odboru za ljudska prava i slobode derogirala Ustavom i Zakonom o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore ustanovljena institucija Zaštitnika. Odbor bi morao donositi odluku povodom predstavke, a u slučaju nezadovoljstva tom odlukom, građanin bi se mogao obratiti Zaštitniku ljudskih prava i sloboda i u takvim situacijama Zaštitnik bi vršio kontrolnu ulogu nad Odborom i Skupštinom, umjesto da Skupština vrši kontrolnu ulogu nad radom Zaštitnika.
Zamjenica predśednika Odbora za ljudska prava i slobode dr Ljiljana Đurašković je saopštila da se građani najčešće direktno obraćaju Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore, jer su svjesni da je to krovna institucija za zaštitu njihovih prava, kao i za zaštitu od diskriminacije.
Ekspert Liccione je upitao kakvo je konkretno postupanje Odbora za ljudska prava i slobode u slučaju kada se građanin žali na postupanje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda po predstavci.
Predśednik Odbora je istakao da se u dosadašnjem radu Odbor nije suočio sa ovom situacijom, ali da Odbor kontroliše rad Zaštitnika razmatranjem godišnjih izvještaja o radu koje je Zaštitnik, u skladu sa Zakonom o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore, u obavezi da podnese Skupštini Crne Gore.
Naglašavajući da je Crna Gora mala zemlja koja je u kratkom vremenskom periodu napravila velike korake u razvoju demokratije i ljudskih prava, sa čime se složio i ekspert Liccione, Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode je ocijenio da je potrebno nastaviti sprovođenje aktivnosti u oblasti ljudskih prava, čemu značajno doprinose nezavisne institucije. Ocijenio je da će Ombudsman najbolje procijeniti da li je u konkretnom slučaju bilo povrede ljudskih prava i sloboda, dok bi se u Parlamentu svaki slučaj razmatrao sa političkog aspekta. Naglasio je da je prvenstveno Skupština Crne Gore u obavezi da poštuje Ustav i zakone koje je donijela, ističući da su u oblasti ljudskih prava i sloboda među najvažnijima: Zakon o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o zaštiti ličnih podataka i Zakon o tajnosti podataka. Saopštio je da je obaveza da se stvore zakonske pretpostavke da svaka institucija funkcioniše u punom kapacitetu.
Ekspert Liccione je upitao Predśednika Odbora za ljudska prava i slobode da li po njegovom mišljenju i ličnom stavu treba da postoji Odbor za predstavke u Skupštini Crne Gore.
Predśednik Odbora je saopštio da bi dovoljno bilo formirati određenu službu koju bi činili službenici, a ne radno tijelo sastavljeno od poslanika Skupštine Crne Gore koji bi se bavili predstavkama na način što bi vršili selekciju prispjelih predstavki i utvrđivali da li se predstavka zaista odnosi na Skupštinu i njene nadležnosti ili na druge organe vlasti u Crnoj Gori. Istakao je da bi predstavke koje se odnose na zakonodavnu aktivnost, primjera radi, inicijative za donošenje novih zakona ili izmjene i dopune postojećih, trebalo razmatrati u Skupštini, kao organu zakonodavne vlasti, a sve ostale bi trebalo upućivati nadležnim organima.
Ekspert se saglasio sa mišljenjem Predśednika Odbora i naglasio da je sličnu ideju o postupanju sa predstavkama imao prije dolaska u Crnu Goru.
Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode je izrazio uvjerenje da je ekspert Liccione upoznat sa Zakonom o postupanju sa predstavkama i predlozima iz 1978. godine iz prethodnog pravnog sistema i naglasio da je poslednja izmjena Zakona bila 2010. godine. Podśetio je da zakon može da donose samo Skupština i istakao da u spisku zakona donesenih u 2010. godini nema Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupanju sa predstavkama i predlozima, tako da će od „Službenog lista Crne Gore“ zatražiti informaciju na koji način je izmijenjen i objavljen taj Zakon.
Sagovornici su izrazili zadovoljstvo sastankom i svim informacijama koje su razmijenjene, uz nadu da će ekspertu saopšteni podaci biti od koristi u realizaciji zadatka koji ima u okviru TAIEX misije.