Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 17. jul 2014. 15:27

Predstavnici Odbora za ljudska prava i slobode sastaće se sa šefom Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković i zamjenica predśednika Odbora dr Ljiljana Đurašković održaće sastanak sa šefom Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Benjaminom Perksom.


Sastanak će se održati u petak, 18. jula 2014. godine, sa početkom u 12 sati, u Crvenom salonu Skupštine Crne Gore.
Sastanak se organizuje u cilju nastavka saradnje Odbora za ljudska prava i slobode sa Predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori, radi realizacije aktivnosti utvrđenih Planom aktivnosti Odbora za 2014. godinu, posvećenih promociji i zaštiti prava djeteta, sa posebnim fokusom na prava djece sa teškoćama u razvoju.
Imajući u vidu da je Odbor kroz zakonodavnu i kontrolnu aktivnost Skupštine Crne Gore, afirmisao, s jedne strane, saradnju sa svim nadležnim institucijama i civilnim sektorom, kao i međunarodnim predstavnicima, a sa druge, transparentnost u svim oblicima djelovanja u cilju što boljeg prezentovanja svojih aktivnosti na promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda i smatrajući da je ideja o uspostavljanju saradnje između institucija zaduženih za prava djeteta odlična, kao i da predstavlja odličnu priliku za razmjenu saznanja i iskustava na realizaciji značajnih aktivnosti na poboljšanju položaja djece, Odbor smatra važnim praćenje implementacije onog što su nadležni državni organi realizovali u cilju poboljšanja položaja djeteta.
Odbor u cilju stvaranja neophodnih preduslova za potpuniju podršku porodici, prevenciju institucionalizacije i ubrzanje procesa deinstitucionalizacije djece koja su trenutno smještena u institucijama, želi da nastavkom saradnje sa UNICEF-om, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i nevladinim sektorom koji se bavi ovim pitanjima isprati aktivnosti planirane u ovoj oblasti u 2014. godini, u dijelu svojih Poslovnikom utvrđenih nadležnosti, naročito procese deinstitucionalizacije ustanova za smještaj djece i obezbjeđivanje alternativnih rješenja i razvijanje usluge hraniteljstva kao najpoželjnijeg oblika alternativne zaštite djece bez roditeljskog staranja.
Pored navedenog Odbor bi u partnerstvu pratio:
- rad na osnivanju mreže dnevnih centara u Cmoj Gori;
- implementaciju Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Strategije zaštite od nasilja u porodici;
- aktivnosti koje se tiču uspostavljanja jedinstvene baze podataka o žrtvama nasilja u porodici i
- uspostavljanje jedinstvene baze podataka i jedinstvene SOS linije na državnom nivou.

S obzirom da djeca dolaze u kontakt sa pravosudnim organima u brojnim situacijama potrebno je iznaći najbolje načine za postupanje prema djeci u cilju unapređenja njihovih prava u okviru maloljetničkog pravosuđa, o čemu će takođe biti riječi.
Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak susreta, a nakon sastanka biće izdato saopštenje za javnost.
Akreditovanje je potrebno izvršiti u pisanoj formi do petka, 18. jula 2014. godine do 10 sati, na fax: 020 245 125 ili na e-mail: press@skupstina.me