Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 05. septembar 2014. 00:00

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode učestvovaće na press konferenciji na kojoj će biti predstavljeni podaci o nasilju nad djecom

Konferencija će se održati 8. septembra 2014. godine, u Eko zgradi Ujedinjenih nacija u Podgorici, sa početkom u 13 sati

 

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković, na poziv Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, učestvovaće na press konferenciji na kojoj će biti predstavljeni podaci o nasilju nad djecom u Crnoj Gori i u svijetu.

Konferencija će se održati 8. septembra 2014. godine u 13 sati, u Eko zgradi Ujedinjenih nacija u Podgorici.

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković, ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković i šef Predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks  govoriće o ključnim nalazima koji se tiču nasilja nad djecom u Crnoj Gori i u svijetu, a koji su nedavno objavljeni u UNICEF-ovom globalnom izvještaju („Hidden in Plain Sight”).

Predśednik će predstaviti aktivnosti Odbora na planu promocije i zaštite prava djeteta s obzirom da je ta oblast jedna od ključnih u radu ovog skupštinskog radnog tijela, čime Odbor, u saradnji sa nadležnim državnim organima, međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Crnoj Gori i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom prava djece, nastoji da doprinese poboljšanju položaja djece u crnogorskom društvu.  

Prema UNICEF-ovom izvještaju, koji je objavljen 4. septembra 2014. godine i koji sadrži do sada najveći broj sakupljenih podataka o nasilju nad djecom iz 190 zemalja, nasilje je prisutno u životima djece iz svih slojeva društva u čitavom svijetu. 

Izvještaj dokumentuje nasilje u okruženjima gdje bi djeca trebalo da budu bezbjedna: u njihovim zajednicama, školama i kućama. Izvještaj ukazuje na čitav spektar počinilaca nasilja nad djecom koji uključuju članove njihovih porodica, nastavnike, komšije, nepoznate osobe i drugu djecu. 

Glavni nalazi UNICEF-ovog globalnog izvještaja pokazuju da je oko 120 miliona djevojčica u svijetu, mlađih od 20 godina (što je oko 1 od 10) seksualno zlostavljano.

U Crnoj Gori, prema reprezentativnom istraživanju sprovedenom 2013. godine, skoro jedan od deset odraslih građana kaže da zna dijete ili odraslu osobu koji je bio/la žrtva seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu.

Kada je riječ o ubistvima, jednu petinu žrtava ubistava na globalnom nivou čine djeca i adolescenti mlađi od 20 godina, što čini oko 95.000 smrtnih slučajeva u 2012. godini. Nigerija ima najveći broj ubistava djece – 13.000. Među zemljama Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, SAD ima najveću stopu ubistava.

Crna Gora, kao i zemlje regiona Centalne i Istočne Evrope i Zajednice nezavisnih država, ima nizak stepen ubistava djece u poređenju sa ostatkom svijeta: jedna žrtva među djecom i adolescentima uzrasta 0-19 godina na 100.000 ljudi.

U vezi sa nasilničkim ponašanjem, gotovo trećina učenika uzrasta između 11 do 15 godina u Evropi i Sjevernoj Americi prijavljuje da vrši nasilje nad vršnjacima, dok u Letoniji i Rumuniji skoro 6 od 10 djece priznaje da to radi.

U Crnoj Gori, jedna trećina građana zna dijete koje je bilo žrtva nasilja u školi.  

Oko 17 procenata djece u 58 zemalja izloženo je ozbiljnim oblicima fizičkog kažnjavanja (udaranje po glavi, ušima ili licu, ili snažno i ponovljeno udaranje), kao oblika nasilničkog disciplinovanja. Globalno, troje od 10 odraslih vjeruje da je fizičko kažnjavanje potrebno kako bi se djeca valjano podizala.

U Crnoj Gori, rezultati istraživanja pokazuju, da je69 % djece uzrasta između jedne i 14 godina izloženo najmanje jednom obliku psihološkog i fizičkog kažnjavanja od strane roditelja ili drugih odraslih koji su članovi njihovog domaćinstva. Jedna trećina djece u našoj zemlji izložena je fizičkom kažnjavanju, iako samo 6% odraslih kaže da vjeruje da je potrebno fizički kažnjavati dijete.

Rezultati istraživanja o odnosu prema nasilju ukazuju da skoro polovina svih adolescentkinja između 15 i 19 godina (oko 126 miliona) vjeruje da je opravdano da muž tuče svoju ženu u određenim okolnostima. Podaci iz 30 zemalja sugerišu da oko 7 od 10 djevojčica uzrasta od 15 do 19 godina, koje su bile žrtve fizičkog i/ili seksualnog zlostavljanja, nikada nijesu zatražile pomoć: mnoge su rekle da nijesu mislile da je to zlostavljanje ili da to nijesu vidjele kao problem.

U Crnoj Gori, 5% žena i muškaraca uzrasta između 15 i 49 godina vjeruje da je opravdano da muž tuče svoju ženu.

U cilju sprječavanja i smanjenja nasilja nad djecom UNICEF preporučuje šest strategija koje podrazumijevaju podršku roditeljima, učenje djece životnim vještinama, promjenu stavova, osnaživanje pravosudnog, krivičnog i sistema socijalne zaštite i njihovih servisa, generisanje podataka i podizanje svijesti o nasilju i njegovim ljudskim i socio-ekonomskim troškovima kako bi se promijenili stavovi i društvene norme.