Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 01. oktobar 2014. 13:24

Predstavnici Odbora za ljudska prava i slobode održali sastanak sa delegacijom predstavnika institucija ombudsmana i službenika zatvora iz Srbije i Albanije

Predśednik i članovi Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, održali su sastanak sa delegacijom predstavnika institucija ombudsmana i službenika zatvora iz Republike Srbije i Republike Albanije, koji  borave u službenoj pośeti Crnoj Gori u sklopu regionalnog Projekta „Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti na Zapadnom Balkanu“.

Projekat je podržan od strane EU, a realizuje ga „Inicijativa mladih za ljudska prava“ iz Crne Gore u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava Srbija, Albanskim rehabilitacionim centrom za žrtve torture i traume i Međunarodnim centrom za rehabilitaciju žrtava torture iz Danske.

Predśednik Odbora dr Halil Duković je upoznao predstavnike navedenih institucija iz Republike Srbije i Republike Albanije sa radom i aktivnostima Odbora za ljudska prava i slobode na planu zaštite prava lica lišenih slobode, ističući da je napravljen značajan iskorak po pitanju poštovanja ljudskih prava i sloboda, sprečavanju diskriminacije i torture, kao i edukovanju i informisanju javnosti. Naglasio je značaj uvođenja Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, čiji Izvještaj će Odbor razmatrati na jednoj od narednih śednica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, sa ciljem da se istovremeno da maksimalan doprinos edukaciji službenika zatvora. Takođe je istakao dobru saradnju sa ostalim institucijama, naročito Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, kao i civilnim sektorom, što doprinosi otvorenosti i transparentnosti rada. Govoreći o problemima sa kojima je Odbor upoznat, između ostalog, on je naveo pitanje velikog broja povratnika kojem bi svi releventani subjekti društva u narednom periodu trebali posvetiti pažnju, kako bi se efikasno uticalo na uzroke.

Milan Radović , koordinator programa za ljudska prava u “Građanskoj alijansi” je istakao profesionalnost i koheziju u radu Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, koji je svojim aktivnostima dao  veliki doprinos monitoring, kao i značajnom napretku u oblasti ljudskih prava, te stvaranju društva bez torture.

U diskusiji su učestvovali Erinda Bllaca, predstavnica Rehabilitacionog centra za žrtve traume i torture u Albaniji, Aleksandar Sekulić pravni savjetnik na projektu, te Velimir Vidić i Pal Marku, predstavnici zatvorskih ustanova iz republike Srbije i Albanije,

Tokom diskusije, od strane svih učesnika posebno je naglašena važnost poboljšanja  smještajnih kapaciteta i uvođenje alternativnih sankcija, kao ključnih mjera ka unapređenju stanja  u ovoj oblasti. Ocijenjeno je da su ovakvi susreti, razmjena iskustava i saradnja od velikog značaja za postizanje sve boljih standarda u oblasti ljudskih prava i sloboda u zemljama regiona.