Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 04. novembar 2014. 18:34

Održana 37. śednica Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor za ljudska prava i slobode  na danas održanoj 37. śednici razmotrio je Predlog zahtjeva za dodjelu budžetskih sredstava Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2015. godinu.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković je obrazložio Predlog zahtjeva za dodjelu budžetskih sredstava naglašavajući da su potrebna sredstva iskazana u ukupnom iznosu od 685.963,14 €, što predstavlja povećanje u ukupnom iznosu od 159.802,88 € u odnosu na budžetska sredstva Institucije za tekuću godinu.

Saopštio je da je Akcionim planom Vlade Crne Gore za Poglavlje 23 predviđeno zapošljavanje sedam novih savjetnika Zaštitnika i ukupna dodatna sredstava za zarade povećana su za 100.720,00 €. Dodatno povećanje planirano je za 31.082,88 € na ostalim pozicijama, srazmjerno povećanom broju službenika.

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Nikola Vukićević je saopštio da je u 2012. godini za 26 zaposlenih u instituciji Zaštitnika bilo opredijeljeno 313 000 eura, u 2013. godini za 26 zaposlenih 410 000 eura, dok je u 2014. godini za 25 zaposlenih opredijeljeno 412 000 eura, naglašavajući da u okviru postojećih sredstava za bruto zarade postoji dovoljno sredstava za novozaposlene, tako da iz Ministarstva finansija predlažu da se za narednu godinu instituciji Zaštitnika povećaju sredstva za zaposlenje jednog službenika. U vezi sa prostornim kapacitetima institucije Zaštitnika, saopštio je da je cijena kvadrata prostora koja se plaća za instituciju Zaštitnika veća od cijene koju je Vlada utvrdila kao limit, kao i da je analizom prostornih kapaciteta utvrđeno da je prostor po službeniku zaposlenom u instituciji Zaštitnika iznad prosjeka u drugim državnim organima. 

Poslanici, članovi Odbora za ljudska prava i slobode su ocijenili da, imajući u vidu širok obim ovlašćenja i poslova koje Zaštitnik treba da obavlja u skladu sa Zakonom o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Zakonom o zabrani diskriminacije, treba podržati Predlog zahtjeva za dodjelu budžetskih sredstava Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2015. godinu.

U skladu sa članom 53 stav 2 Zakona o zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore („Sl.list CG“, br. 42/11 i 32/14), Odbor za ljudska prava i slobode je većinom glasova podržao predlog Zaštitnika i utvrdio Zahtjev za dodjelu budžetskih sredstava Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore u Budžetu Crne Gore za 2015. godinu, koji će podnijeti Ministarstvu finansija.

Za tačku 2 Predloga dnevnog reda: Obavještenje i Poziv NVO „UPIS“- Udruženje priređivača igara na sreću, broj 00-63-8/14-33/1 od 16. oktobra 2014. godine, a povodom:

- Predstavke NVO “UPIS”, br.00-63-8/13-45, od 9.oktobra 2013. godine,

- Urgencije/Zahtjeva za odgovor o Predstavci NVO “UPIS”, br. 00-63-8/14-24, od 2. jula 2014. godine  i

- Poziva da se postupi po Predstavci NVO “UPIS”, sa opširnom argumentacijom, br. 00-63-8/14-33 od 25. septembra 2014. godine, poslanica Snežana Jonica je predložila da se briše iz Predloga dnevnog reda današnje śednice.

Poslanica Snežana Jonica je mišljenja da Odbor za ljudska prava i slobode ne treba da se bavi razmatranjem postupanja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore po pojedinačnim predstavkama, već da Odbor može, u okviru nadzorne uloge, da analizira rad Zaštitnika putem razmatranja godišnjeg izvještaja o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Takođe, mišljenja je da je Zaključkom Odbora za ljudska prava i slobode o postupanju po Predstavkama, od 5. juna 2012. godine, prekršen Zakon o Zaštiniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Poslovnik Skupštine Crne Gore kojim je utvrđena nadležnost Odbora za ljudska prava i slobode.  Istakla je da Odbor ne može biti viša instanca Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore koji je ustavna kategorija.

Poslanik mr Dritan Abazović je saglasan sa poslanicom Jonicom i saopštio da ovo nije nadzor nad radom Ombudsmana i da je potrebno poslanike zaštititi od ove nevladine organizacije, za mejl poruke, od slikokaza, smatrajući da je to maltretiranje poslanika. Solidariše se sa poslanicom Jonicom cijeneći da je ovo politički motivisano i zna se iz kog centra.

Poslanica dr Ljiljana Đurašković takođe se solidarisala sa kolegama, ocjenjujući da nakon donošenja sudske presude o ovome ne treba raspravljati.

Predśednik Odbora je ocijenio da Odbor treba da interesuje da li se postupa po Zakonu i da Odbor to treba da utvrdi, jer zato ima kontrolnu ulogu.

Kemal Zoronjić, poslanik Bošnjačke stranke, podržao je poslanicu Snežanu Jonicu, navodeći da su do sada izvještaji o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore usvajani i da on kao poslanik želi da zaštiti Instituciju Ombudsmana kao ustavnu kategoriju. U 2013. godini od ukupno 613 pritužbi 512 je riješeno, što bi značilo da se Odbor svake sedmice na śednicama treba baviti razmatranjem neriješenih predstavki.

Poslanik dr Izet Bralić je podržao predlog poslanice Jonice i saopštio da se u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014. godinu ocjenjuje da  kapaciteti Kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda ostaju ograničeni u pogledu kako ljudskih, tako i finansijskih resursa. Takođe, istakao je da je uloga Odbora za ljudska prava i slobode da ojača Instituciju Zaštitnika i pospješi poštovanje ljudskih prava i zbog toga smatra da ova tačka ne treba da bude u radu ovog Odbora.

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković je uputio prisutne na dopunu člana 44 Poslovnika Skupštine Crne Gore kojom je utvrđeno da: “ Odbor za ljudska prava i slobode razmatra i zauzima stavove po predstavkama građana i pravnih lica koje se odnose na ostvarivanje prava građana” i Zaključak Odbora za ljudska prava i slobode o postupanju po predstavkama, od 5. juna 2012. godine kojim je definisano u kojim slučajevima i na koji način se Odbor bavi pojedinačnim predstavkama, naglašavajući da Odbor razmatra predstavke tek nakon što predstavke razmotri nadležna istitucija, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a građani budu nezadovoljni postupanjem Zaštitnika po određenoj predstavci, što je u konkretnom slučaju  bio povod da se predmetna Predstavka - formirani predmet od ulaska, 9. oktobra 2013. godine u proceduru Odbora, zaključno sa 16. oktobrom  2014. godine, predloži kao tačka Dnevnog reda za 37. śednicu.

Predśednik Odbora je saopštio da jedine dvije institucije koje mogu da utvrde da li je bilo diskriminacije ili ne su Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Sud, a Zakonom o Zaštitniku smo utvrdili da je Zaštitnik institucionalni mehanizam za zaštitu od diskriminacije.

Takođe, predśednik Odbora je rekao da Odbor ne utvrđuje akt diskriminacije, da Presuda Suda ne treba da interesuje Odbor, ali je Odbor, u okviru kontrolne i nadzorne uloge, u obavezi da prati implementaciju zakona koje je usvojila Skupština, Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore, što se najbolje može procijeniti kroz postupanje Zaštitnika u konkretnim slučajevima. Naročito ako se pođe od ocjene Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014. godinu, od 9. oktobra 2014. godine u kojoj je izražena zabrinutost u pogledu sposobnosti institucije Ombudsmana da ispuni svoj široki djelokrug aktivnosti i efikasno rješava pritužbe. Citirao je Izvještaj Evropske komisije: “U konkretnim slučajevima diskriminacije malo je pratećih aktivnosti usmjerenih ka rješavanju pritužbi”. Predśednik Odbora je upozorio članove Odbora da se na ovaj način krši Poslovnik i usvojeni Zaključak Odbora od 5. juna 2012. godine, upućujući kritiku poslanici Snežani Jonici da je ona sad protiv odredbe u Poslovniku koju je sama predložila.

Predlog poslanice Snežane Jonice da se Tačka 2 briše iz Predloga dnevnog reda  podržali su poslanici opozicije, Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije (pet “za”, dva “protiv” i jedan “uzdržan").