Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 20. novembar 2014. 07:02

Poslanici Šabović i Gegaj na Zajedničkoj konferenciji u Tirani

Tema - Osnovna prava, nediskriminacija i zaštita ranjivih grupa, uključujući LGBT populaciju

Delegacija Skupštine Crne Gore u sastavu Husnija Šabović, član Odbora za ljudska prava i slobode i Nikola Gegaj, član Odbora za rodnu ravnopravnost učestvovaće na Zajedničkoj konferenciji “Osnovna prava, nediskriminacija i zaštita ranjivih grupa, uključujući LGBT populaciju”, koja će se u organizaciji Evropskog parlamenta, Evropske komisije  i italijanskog predśedništva Savjetom Evropske unije održati u Tirani 20. i 21. novembra 2014. godine.

Konferencija će okupiti visoke predstavnike Evropskog parlamenta, Evropske komisije, italijanskog Predśedništva Savjetom Evropske unije, kao i predstavnike država iz regiona i nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima i zaštitom od diskriminacije.

Na Konferenciji će biti riječi o ulozi Evropske unije u zaštiti manjina i promovisanju nediskriminacije manjinskih grupa, kao i o ulozi Evropskog parlamenta, Savjeta EU i civilnog sektora u zaštiti osnovnih prava i poštovanju seksualne orijentacije i rodnog identiteta na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Govoriće se o antidiskriminacionom zakonodavstvu Evropske unije i poštovanju prava manjina u Evropskoj uniji i van nje. Jedna od tema biće i “Očuvanje osnovnih prava građana, uključujući pripadnike LGBTI populacije”.  

Glavni govornici na Konferenciji biće: gđa Ulrike Lunacek, potpredśednica Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan, bivši izvjestilac o homofobiji i diskriminaciji na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, član Odbor za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove, ambasador Gianludovico de Martino di Montegiordano, predśednik Međuministarskog Odbora za ljudska prava (CIDU) italijanskog predśedništva Savjetom Evropske unije, kao i g-din Simon Mordue,  direktor Politike i Strategije za proširenje Evropske komisije.  

Jedan od panelista na Konferenciji biće i g-din Jovan Kojičić, savjetnik predśednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije i sekretar Savjeta za zaštitu od diskriminacije Vlade Crne Gore koji će govoriti o zaštiti ljudskih prava, mehanizmima zaštite i sprovođenju politike zabrane od diskriminacije u praksi, sa posebnim osvrtom na pripadnike LGBT zajednice.

Zajednička konferencija “Osnovna prava, nediskriminacija i zaštita ranjivih grupa, uključujući LGBT populaciju” biće odlična prilika da članovi Delegacije Skupštine Crne Gore razmijene iskustva u oblasti zaštite osnovnih ljudskih prava i zaštite od diskriminacije ranjivih grupacija sa predstavnicima institucija Evropske unije i kolegama iz regiona.