Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 04. decembar 2014. 15:46

Održana 39. śednica Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor za ljudska prava i slobode na danas održanoj 39. śednici nije razmatrao Predlog zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva i ćelija u svrhu liječenja zbog odsustva predstavnika predlagača.

Članovi Odbora su telegramom iz Ministarstva zdravlja obavješteni o nemogućnosti prisustva predstavnika predlagača, iz razloga što, u međuvremenu, je prof. dr Miodrag Radunović razriješen funkcije ministra zdravlja od strane Skupštine na śednici od 25.11.2014. dok je drugi ovlašćeni predstavnik predlagača iznenada spriječen da prisustvuje današnjoj śednici Odbora za ljudska prava i slobode.

Śednici je prisustvovao direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, dr Derviš Selhanović, predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kao i predstavnik NVO „Građanska alijansa“.
Direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, dr Derviš Selhanović je predstavio članovima Odbora za ljudska prava i slobode Izvještaje o radu Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina za 2013. godinu i za prvih deset mjeseci 2014. godine i upoznao ih sa Programom rada Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina za 2015. godinu. Dr Selhanović je naveo brojne aktivnosti koje je Centar realizovao i naveo dio programa planiranih za 2015. godinu.
Članovi Odbora su zatražili dostavljanje finansijskog izvještaja Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina zbog uvida u raspodjelu sredstava za pojedinačne aktivnosti. Direktor, dr Derviš Selhanović se obavezao da će ovaj Izvještaj dostaviti najkasnije do 11. decembra 2014. godine, kada će Odbor, između ostalih budžetskih jedinica, razmatrati Predlog budžeta Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina.
Članovi Odbora za ljudska prava i slobode su većinom glasova podržali Izvještaj o radu Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina za 2013. godinu, kao i Izvještaj o radu Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina za prvih deset mjeseci 2014. godine, uz obavezu da Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina naknadno dostavi i Izvještaj o radu za preostala dva mjeseca 2014. godine.
Članovi Odbora su većinom glasova podržali i Program rada Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina za 2015. godinu.
Na današnjoj śednici Odbor je jednoglasno usvojio izvještaje i informacije o aktivnostima članova Odbora realizovanim u periodu od septembra do novembra 2014. godine, i to:
- Informaciju o učešću predśednika Odbora za ljudska prava i slobode, dr Halila Dukovića na Press konferenciji u organizaciji Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o nasilju nad djecom u Crnoj Gori i u svijetu, održanoj u Eko zgradi Ujedinjenih nacija u Podgorici 8. septembra 2014. godine,
- Informaciju sa sastanka predśednika i članova Odbora za ljudska prava i slobode sa Delegacijom predstavnika institucija Ombudsmana i službenika zatvora iz Republike Srbije i Republike Albanije, održanog u Skupštini Crne Gore, 1. oktobra 2014. godine,
- Izvještaj o učešću predśednika Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, dr Halila Dukovića na sastanku predśednika Odbora za ljudska prava i slobode u okviru predśedavanja Italije Savjetom Evropske unije, održanog u Predstavničkom domu Republike Italije, u Rimu, 13. i 14. oktobra 2014. godine,
- Izvještaj o učešću članova Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, doc. dr Srđe Popovića i prim. dr Izeta Bralića na Interparlamentarnoj konferenciji “Građansko zastupanje i političko učešće nacionalnih i etičkih manjina”, održanoj u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, u Beogradu, 20. i 21. novembra 2014. godine, i
- Izvještaj o učešću člana Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, Husnije Šabovića i člana Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Nikole Gegaja na Konferenciji “Osnovna prava, nediskriminacija i zaštita ranjivih grupa uključujući LGBT populaciju”, održanoj u Tirani, 20. i 21. novembra 2014. godine.
Članovi Odbora su na današnjoj śednici konstatovali razrješenje člana Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, mr Dritana Abazovića.
U okviru tekućih pitanja, poslanica Ljerka Dragičević se ponovo interesovala za najavljenu pośetu Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota u Kotoru. Predśednik Odbora je podsjetio na dogovor sa prethodne śednice Odbora da će ova pośeta biti upriličena u januaru 2015. godine, kada će članovi Odbora istovremeno obići i Dječiji dom „Mladost“ – Bijela.