Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 19. mart 2015. 15:50

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković danas je održao sastanak sa šeficom Odjeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Crnoj Gori Liom Magnaguagno

Sastanak je organizovan na zahtjev Misije OEBS-a u Crnoj Gori, a takođe je bio utvrđen i Planom aktivnosti Odbora za 2014. godinu

Učesnici sastanka su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom veoma uspješnom saradnjom Odbora za ljudska prava i slobode i Misije OEBS-a u Crnoj Gori i razgovarali o mogućim oblastima saradnje u narednom periodu. Akcenat je bio na nedavno usvojenom Etičkom kodeksu poslanika i obavezama Odbora za ljudska prava i slobode u nadzoru nad primjenom i praćenjem poštovanja Kodeksa.

Šefica Odjeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Crnoj Gori Lia Magnaguagno je ocijenila da je usvajanje Etičkog kodeksa poslanika veoma važno za unapređenje integriteta i odgovornosti Skupštine Crne Gore i svih poslanika. Ponudila je pomoć u uspostavljanju procedura za postupanje u skladu sa Etičkim kodeksom, naglašavajući da Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), sa sjedištem u Varšavi posjeduje Studiju koja sadrži analizu uporednih iskustava o primjeni Etičkog kodeksa u parlamentima određenih država. Saopštila je da bi eksperti ODIHR-a, koje bi angažovala Misija OEBS-a u Crnoj Gori, mogli pružiti dodatne informacije i iskustva na navedenu temu. Predložila je organizovanje jednodnevne obuke za poslanike, članove Odbora za ljudska prava i slobode, na kojoj bi bili u prilici da se upoznaju sa primjenom kodeksa u drugim parlamentima, odnosno konkretnim primjerima koje bi im prezentovali eksperti i poslanici iz parlamenata drugih država.

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković je zahvalio na ponuđenoj ekspertskoj pomoći naglašavajući da će biti veoma korisna i značajna za sve članove Odbora, jer je razmjena iskustava na ovu, za crnogorski Parlament novu temu, veoma važna. Istakao je da od usvajanja Etičkog kodeksa poslanika u decembru 2014. godine do sada Odboru za ljudska prava i slobode nije podnešena nijedna prijava povodom povrede odredaba Kodeksa i izrazio nadu i očekivanje da će kultura dijaloga među poslanicima i u narednom periodu biti na zavidnom nivou.

Saopštio je da bi se potencijalni problemi mogli javiti prilikom donošenja odluke o postojanju povrede odredaba Kodeksa, jer je za očekivati da će u tim situacijama poslanici odlučivati na osnovu partijske pripadnosti. Imajući u vidu da još uvijek nije bilo slučajeva pokretanja postupka zbog povrede Kodeksa, predśednik Odbora je saopštio da nije u mogućnosti da prepozna sve probleme i dileme koji se mogu javiti, pa će upoznavanje sa praksama drugih zemalja biti od izuzetne važnosti.      Uzimajući u obzir obaveze eksperata ODIHR-a, ali i članova Odbora za ljudska prava i slobode, sagovornici su saglasni da bi najbolje bilo da se obuka održi u septembru 2015. godine.Dr Halil Duković je izrazio zahvalnost Misiji OEBS-a u Crnoj Gori na dosadašnjoj pomoći, podršci i saradnji, naglašavajući da su “Smjernice za organizaciju javnih tribina odbora Skupštine Crne Gore” koje je kreirala Misija OEBS-a bile od posebne važnosti za Odbor za ljudska prava i slobode prilikom samostalnog organizovanja javnih tribina na različite teme u raznim krajevima Crne Gore. Istakao je da su javne tribine koje je Odbor realizovao značajno doprinijele upoznavanju građana sa njihovim pravima, kao i većoj transparentnosti Skupštine i njenih radnih tijela.  

Lia Magnaguagno je izrazila zadovoljstvo zbog veoma pozitivnih iskustava u saradnji sa Odborom za ljudska prava i slobode i pohvalila Odbor za uspješno realizovanje javnih tribina i brojnih drugih aktivnosti.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo današnjim sastankom, uz nadu da će saradnja Odbora za ljudska prava i slobode i Misije OEBS-a u Crnoj Gori biti nastavljena i u narednom periodu.