Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 19. mart 2015. 16:05

Održan sastanak predśednika Odbora za ljudska prava i slobode sa predśednikom Savjeta za građansku kontrolu rada policije

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković održao je danas sastanak sa predśednikom Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandrom Sašom Zekovićem

Sastanak je održan na inicijativu predśednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije u cilju uspostavljanja saradnje Odbora za ljudska prava i slobode i Savjeta.

Aleksandar Saša Zeković, predśednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije se osvrnuo na dosadašnji rad policije u Crnoj Gori i ukazao na potrebu zajedničkog djelovanja svih nadležnih organa u cilju povećanja povjerenja u njen rad. Istakao je neophodnost obezbijeđivanja dostupnosti policije za sve građane Crne Gore, naglašavajući da je licima sa invaliditetom neophodno obezbijediti adekvatan arhitektonski pristup centrima bezbjednosti. Ukazao je na potrebu sagledavanja mogućnosti većeg zapošljavanja lica sa invaliditetom i pripadnika nacionalnih manjina u policiji.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o primjeni ovlašćenja policijskih službenika u slučajevima porodičnog nasilja, kao i njihovom odnosu prema pripadnicima LGBT populacije.

Dr Halil Duković, predśednik Odbora za ljudska prava i slobode je izrazio spremnost za buduću saradnju i učešće Odbora u rješavanju navedenih problema, u skladu sa nadležnoću utvrđenom Poslovnikom Skupštine. Saglasan je da u što skorijem periodu treba obezbijediti pristup za lica sa invaliditetom objektima u javnoj upotrebi, a time i centrima i odjeljenjima bezbjednosti Uprave policije. Smatra da je neophodno stvoriti uslove za veće zapošljavanje lica sa invaliditetom, jer je u dosadašnjoj primjeni Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom praksa bila da poslodavci češće uplaćuju posebne doprinose u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje, nego što zapošljavaju ova lica. Da bi se povećao broj pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u policijskim službama, potrebno je podstaći mlade ljude, pripadnike manjinskih naroda da u većem broju upisuju Policijsku akademiju i nakon stečenih znanja u ovoj oblasti stvore sebi prostor za zaposlenje, dok bi prilikom njihovog prijema na Akademiju trebalo primjenjivati mjere afirmativne akcije.

Predśednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije je predložio da se razmotri mogućnost organizovanja zajedničke śednice Odbora za ljudska prava i slobode, Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje i Odbora za evropske integracije na temu “Evropske integracije, policija i ljudska prava”, za šta je predśednik Duković izrazio spremnost, ali i ukazao na potrebu dogovora sa predśednicima navedenih odbora.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će saradnja Odbora za ljudska prava i slobode i Savjeta za građansku kontrolu rada policije kroz konkretne aktivnosti biti nastavljena tokom godine.