Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 12. novembar 2015. 15:55

Delegacija Odbora za ljudska prava i slobode učestvovaće na Interparlamentarnom seminaru: „Uloga Ombudsmana u modernoj parlamentarnoj demokratiji - regionalna perspektiva“

Brisel, 18 - 19. novembar 2015. godine

Delegacija Odbora za ljudska prava i slobode u sastavu: predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković i članovi Odbora: Husnija Šabović, prim. dr Izet Bralić i Rešad Sijarić, učestvovaće na Interparlamentarnom seminaru pod nazivom: „Uloga Ombudsmana u modernoj parlamentarnoj demokratiji- regionalna perspektiva“, koji će se održati u Briselu, 18. i 19. novembra 2015. godine.

Seminar organizuje Jedinica za pretpristupne aktivnosti Evropskog parlamenta u saradnji sa kancelarijom Evropskog ombudsmana, kao dio Programa podrške Evropskog parlamenta parlamentima zemalja koje su uključene u proces proširenja za 2015. godinu.

Na seminaru će učestvovati poslanici Evropskog parlamenta, predstavnici Evropske komisije, kancelarije Evropskog Ombudsmana, predstavnici institucija Ombudsmana iz: Estonije, Francuske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Srbije, Turske i Crne Gore, kao i poslanici parlamenata: Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Srbije i Turske.

Seminarom će predsjedavati Jaroslaw Walesa, poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Godišnji izvještaj o aktivnostima Evropskog ombudsmana za 2013. godinu za Odbor za predstavke.

Prvog dana Seminara učesnici će razgovarati o: odgovornosti institucija Evropske unije i ulozi ombudsmana, sredstvima i resursima koji su neophodni za efikasnu instituciju ombudsmana, kao i Evropskoj mreži ombudsmana i njenom razvoju. Takođe, biće riječi i o načinima za dosezanje do civilnog društva i opšte javnosti.           

Drugog dana Seminara razmijeniće se mišljenja o istraživanju loših praksi u slučaju komplementarnih uloga različitih institucija. Jedna od tema biće i parlamentarni nadzor implementacije zakona i input ombudsmana, a govoriće se i o  razvoju dobrog administrativnog ophođenja u procesu reformi ka EU integracijama. 

Na kraju Seminara, učesnici će sumirati zaključke i utvrditi preporuke za dalje aktivnosti i napredak u ovoj oblasti.