Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 773
četvrtak, 15. novembar 2012. 13:05

Završen dvodnevni Seminar na temu: „Zaštita ljudskih prava i položaj žena i djece“

Na Seminaru u Briselu učestvovali i predstavnici Službe Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore.

U dinamičnoj i konstruktivnoj raspravi poslanici iz zemalja Zapadnog Balkanu su predstavili iskustva svojih zemalja i svoja gledišta o položaju žena i djece. Istaknuto je da je multinacionalnost posebna vrijednost zemalja Zapadnog Balkana i da treba njegovati toleranciju kao posebnu vrijednost specifičnu za ove zemlje. O pripremama za članstvo u EU i neophodnim aktivnostima zemalja kandidata i pretkandidata u oblasti ljudskih prava govorio je Joost Korte, zamjenik generalnog direktora za politiku proširenja iz Evropske komisije koji se osvrnuo na opšte ocjene o stanju ljudskih prava u zemljama Zapadnog Balkana sadržane u izvještajima o napretku za 2012. godinu. Istakao je da je u zemljama vidan napredak, da se preduzimaju određene mjere u cilju poboljšanja ljudskih prava, ali da treba još mnogo raditi, prvenstveno u dijelu koji se tiče implementacije zakona i antidiskriminacione politike.

Zaključeno je da parlament treba da ima veoma važnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i sloboda, a da akcenat ne treba da bude samo na donošenju zakona, jer, po ocjeni evropskih zvaničnika, uglavnom sve zemlje imaju dobru normativu, a dalje napore treba usmjeriti na implementaciju usvojenih zakona, s tim što akcenat treba da bude na jačanju kontrolne i nadzorne uloge parlamenta. U postizanju svih ciljeva i dostizanju visokih standarda u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava neophodna je saradnja svih institucija u državi, kao i saradnja sa civilnim sektorom.

Pored predstavnika Službe Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, Seminaru prisustvuju predstavnici parlamenata: Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Hrvatske i Makedonije.