Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 12. maj 2016. 12:00

Učešće predśednika Odbora za ljudska prava i slobode na skupu „Podrška djeci i omladini u osamostaljivanju nakon zbrinjavanja od strane države“

Podgorica, 13. maj 2016. godine

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković učestvovaće na skupu na temu „Podrška djeci i omladini u osamostaljivanju nakon zbrinjavanja od strane države“ koji organizuju Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori.

Skup će se održati 13. maja 2016. godine, sa početkom u 11.00 sati, u hotelu „Ramada“ u Podgorici.

Tokom skupa biće predstavljeni rezultati istraživanja “Napuštanje institucionalne zaštite, analiza politika, institucionalnog okvira i praksi” koje je sprovela NVO “Juventas”, uz podršku UNICEF-a. Svrha ovog istraživanja realizovanog 2014. godine bila je izrada preporuka za unapređenje servisa podrške koji su dostupni djeci i omladini nakon napuštanja sistema zbrinjavanja od strane države. Glavni nalazi istraživanja odražavaju nalaze sličnih studija u drugim državama i ukazuju da se mladi koji napuštaju formalnu zaštitu često suočavaju sa brojnim izazovima, uključujući usamljenost, nezaposlenost, siromaštvo, nedostatak podrške ili pristupa servisima za psihosocijalnu podršku.

Takođe, tokom skupa biće predstavljena iskustva i najbolje prakse Sjeverne Irske u zaštiti prava omladine koja je bila pod zaštitom države, kao i iskustva mlade organizacije “Nikad sami- uvijek svoji” koja okuplja omladinu u Crnoj Gori koja je bila pod zaštitom države.