Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 07. mart 2014. 15:39

Završena regionalna konferencija „Pokazatelji nezavisnosti regulatornih tijela u oblasti medija“, Tirana, 6-7. mart

Na konferenciji je učestvovao predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Rifat Rastoder.

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu učestvovao je 6. i 7. marta u Tirani na regionalnoj konferenciji „Pokazatelji nezavisnosti regulatornih tijela u oblasti medija“.

Uvodna izlaganja na skupu imali su Marco Leidekker, Šef Kancelarije Saveta Evrope u Tirani, i Lejla Dervišagić, menadžer programa u Odjeljenju za medije, Generalni direktorat za ljudska prava i vladavinu prava Savjeta Evrope.

U nastavku je bilo riječi o pokazateljima formalne i stvarne nezavisnosti regulatornih tijela u oblasti medija, o čemu je govorila dr Kristina Irion, sa Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti, i Univerziteta u Amsterdamu. Dr Irion je prezentovala studiju INDIREG, sprovedene u ime Evropske komisije, i koja sadrži pokazatelje za nezavisno i efikasno funkcionisanje regulatornih tijela i servisa audiovizuelnih medija, a u cilju sprovođenja pravila iz Direktive o servisima audiovizulenih medija.

U daljoj diskusiji, učešće je uzela i dr Snežana Trpevska, iz Visoke škole za novinarstvo i odnose s javnošću, iz Skoplja, koja je govorila o pokazateljima nezavisnosti regulatornih tijela, tačnije analizi sprovedenoj u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji. Dr Snežana Trpevska govorila je o nezavisnosti de jure i de facto, navodeći ciljeve koji se moraju sprovoditi u svrsi regulisanja regulatornih procesa.

Prvi dan konferencije završen je panel diskusijom, sa temama koje se tiču izazova nezavisnosti regulatornih tijela, pa je, između ostalog bilo riječi o razvoju zakonodavnog okvira i transparentnosti procesa, primjeni zakona, jačanju interne kulture nezavisnosti i otpornosti u regionalnim tijelima, ostvarivanju dobre regulatorne prakse itd.

Drugi dan regionalnog skupa obilježila je rasprava na temu nezavisnosti regulatornih tijela, upravljanja i liberalizacije medija, o čemu je govorila dr Zrinjka Peruško, profesorica na Odsjeku za novinarstvo i odnose s javnošću Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Učesnici skupa imali su priliku da na kraju konferencije diskutuju o narednim koracima, odnosno definisanju zaključaka u vezi sa nezavisnošću regulatornih tiela i relevantnim pokazateljima, čija će konačna verzija biti naknadno dostavljena svim učesnicima konferencije.

Regionalna konferencija održana je u okviru Projekta Savjeta Evrope, koji se bavi unapređenjem slobode izražavanja i informisanja kao i slobode medija u Jugoistočnoj Evropi.

Pored predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, konferenciji je prisustvovala i sekretarka Odbora.